Hlavní obsah

RECENZE: V thrilleru Deona Meyera o výsledek vlastně nejde

Jihoafričan Deon Meyer to umí. Jeho nový thriller Temný proud je od prvních okamžiků akční, běží jako videoklip s rychlými prostřihy. Postupně se trochu uklidní, pouze však v obsahu, nikoli v razanci vyprávění. To, s jakou svěžestí se střídají pohledy na dvě hlavní linie vyšetřování, je zábavné i funkční.

Foto: Moba

Obal knihy.

Článek

Jednoho červencového dne zasáhnou kapitán Benny Griessel a kapitán Vaughn Cupido nešťastně při loupeži a málem kvůli tomu přijdou o místo. Oba jsou degradováni a převeleni z Kapského Města do nedalekého Stellenbosche, kde jsou pověřeni vyšetřováním zmizení Calvyna „Callieho“ Wilhelma de Bruina, počítačového génia z chudé rodiny.

Zmizí i další člověk, výstřední milionář Jasper Boonstra, a to během prodeje své luxusní nemovitosti. Druhý případ ve své důležitosti překoná ten první, oba policisté ale pracují na obou vší silou bez tušení souvislostí mezi nimi.

I tentokrát mohou v Meyerově knize zažít čeští milovníci zločinu lehký kulturní šok. V překladu zůstalo mnoho afrikánských slov, jejichž funkcí je vyprávění okořenit. Při čtení sice trochu zdržují, ale pohled do slovníčku afrikánských slov, jenž je na konci knihy, je vysvětlí.

Griessel a Cupido jsou talentovaní, odvážní a zábavní. Meyer je nadto obklopil mnoha různorodými osobnostmi, čímž získal pohodlný vypravěčský prostor, jenž při psaní využil. Struktura thrilleru je propracovaná do detailu a tempo vyprávění se ani na chvíli nezadrhne.

Ve finále je zřejmé, že i díky tomu jsou Meyerovy detektivky jedny z mála, u kterých je v zásadě jedno, kdo je zločincem. Pozitivní je už jen to, jak jsou napsané.

Deon Meyer: Temný proud
Moba, překlad Silvie Mitlenerová, 488 stran, 449 Kč
Hodnocení 95 %

Reklama

Související témata:
Deon Meyer

Výběr článků

Načítám