Hlavní obsah

RECENZE: V Kaurismäkiho filmu Karaoke blues vítězí nad samotou něha, láska a humor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpříjemnějším filmem hlavní soutěže letošního filmového festivalu v Cannes byl snímek finského režiséra Akiho Kaurismäkiho Karaoke blues. Získal Cenu poroty a s velkým úspěchem ho pak uvedl i festival karlovarský.

Trailer k filmu Karaoke bluesVideo: Aerofilms

 
Článek

K dnešnímu dni má na kontě i nominace na Evropskou filmovou cenu za nejlepší film, režii i mužský a ženský herecký výkon a Finsko ho vyslalo ucházet se o Oscara.

Už pro to všechno stojí za návštěvu kina. Ale především pro humor i nálož emocí, které Kaurismäki dokáže přenést na diváky jako málokdo, s lehkostí a samozřejmostí, která už léta udivuje.

Holappa pracuje jako stavební dělník, bydlí na ubytovně a osamělost zahání alkoholem, jehož pravidelnou a nemírnou konzumací se stal pověstným. Ansa má mizerně placenou práci v supermarketu a stejně jako Holappa žije sama.

RECENZE: Karaoke blues. Ztracenci se opět vrací v kaurismäkiovské poetice

Letem filmem

Každý večer se vrací do prázdného bytu, v němž z rádia znějí zprávy o krvavé ruské agresi na Ukrajině.

Nic nenasvědčuje tomu, že by se ti dva měli setkat, natož sblížit. Na to je Ansa příliš nesmělá a Holappa se až moc věnuje pití. A přece je osud svede na jedno místo, do karaoke baru.

„Pak jsem na ni natrefil ještě jednou a málem jsme se vzali,“ říká o něco později Holappa u piva kamarádovi. „Jenže jsem ztratil její telefonní číslo a nevím, jak se jmenuje,“ vysvětluje, proč to neklaplo.

Foto: Aerofilms

Kam jinam na první nesmělé rande než do kina. Alma Pöystiová a Jussi Vatanen

Prostě, s citem, něhou a smyslem pro humor Kaurismäki ty dva sbližuje, ale ztěžuje jim to řadou překážek, jimž se oba musí postavit, protože jiskřička naděje byla zažehnuta. Oběma jen chybí odvaha šlápnout do slibně se rýsujícího nového života hned a naplno.

Kaurismäki svou dvacátou novinkou navazuje na takzvanou trilogii ztracenců z konce osmdesátých let Stíny v ráji, Ariel a Dívka ze sirkárny, ale rozhodně se neopakuje. Je osobitý, styl jeho filmů je dobře rozpoznatelný, ale přesto je každý originálem, který pobaví, dojme a nikdy v ničem netlačí na pilu.

Tomu odpovídají i herecké výkony Almy Pöystiové (tentokrát nahradila Kaurismäkiho nejoblíbenější herečku Kati Outinenovou) a Jussiho Vatanena, kteří své obyčejné postavy hrají tak, že si je prostě musíte zamilovat.

Svůj osud lidí na pokraji chudoby nesou důstojně, neskučí, jen toho mnoho nenamluví. O to víc toho o lásce, ohleduplnosti a souznění vyjádří.

Karaoke blues
Finsko/Německo 2023, 81 min. Režie: Aki Kaurismäki, hrají: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Nuppu Koivu a další
Hodnocení 90 %

RECENZE: Pouhá skutečnost je pro hraný film Její tělo trochu málo

Kultura

RECENZE: Jak přežít svého muže není ani romantická, ani komedie

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám