Hlavní obsah

RECENZE: Únosy letadel měly kdysi i bohulibé důvody

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne únos letadla, na mysli zpravidla vytanou neblaze proslulé události 11. září. Jak ovšem dokládá vybroušená non-fikce Nebe patří nám amerického novináře Brendana Iana Koernera, před několika dekádami byly motivace vzdušných pirátů mnohem nevinnější než v nedávné historii.

Foto: Absynt

Obal knihy

Článek

Zatímco v mediálním prostoru se pozornost upíná zejména na případy s tragickými následky, Koerner se zaměřuje na docela jiné zločiny. Píše o etapě americké historie, již lze ohraničit roky 1961 a 1972, kdy ještě neexistovala současná bezpečnostní opatření na letištích.

Zjednodušeně řečeno se způsob letecké dopravy příliš nelišil od ostatních. Palubní lístek si prý dokonce bylo možné zakoupit až během letu. Není proto tolik udivující, že právě v tomto údobí byli únosci komerčních letadel nejproduktivnější, aniž by primárně plánovali škodit cestujícím.

Z plejády tehdejších zhruba sto šedesáti případů kniha dopodrobna osvětluje kauzu páru dvacátníků Rogera Holdera a Cathy Kerkowové ze soumraku mnohaleté epidemie. Frustrovanému veteránovi z vietnamské války a jeho požitkářské milence se pod výhrůžkou odpálení bomby podařilo bezprecedentně přesunout přes Atlantik. Poháněl je bohulibý cíl dostat do „svobodné země“ souzenou komunistku.

Osud dvojice antihrdinů s romantickým étosem zpracovává Koerner jako akční sekvence i strhující komorní drama zároveň. Jejich ústřední akt sleduje minutu po minutě za umného užití beletristického jazyka, díky čemuž text nabývá napětí a poutavosti.

Hlavní příběh zaobaluje množstvím drobných zmínek o obdobných únosech, notně zvláštních, a tudíž zábavných.

Ať už jde o podnapilého dělníka toužícího se usmířit s chotí žijící v jiném státě, nebo chlapce protestujícího proti údajně nízké suverenitě Havaje. Patrné jsou autorovy ohromné rešerše čítající v publikaci více než padesát stran poznámek a hluboký ponor do dosud neprobádané tematiky, přičemž čtenáře nezatěžuje encyklopedickými údaji.

Brendan I. Koerner: Nebe patří nám
Absynt, překlad Tereza Lieders, 376 str., 399 Kč

Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám