Hlavní obsah

RECENZE: Šest disidentů v zemljance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S mimořádným ohlasem se na letošní přehlídce amatérského divadla Jiráskův Hronov setkala inscenace Sex Ochotnického spolku Žumpa Nučice, která již na národní přehlídce činoherního divadla Piknik Volyně posbírala řadu cen. A to zcela právem.

Foto: Ivo Mičkal

Partyzán Pavel (Jiří Jahoda) prožívá svůj sen o vyhození vlaku do povětří

Článek

Režisér Jaroslav Kodeš s dramaturgyní Petrou Richter Kohutovou objevili českému divadlu pozapomenutou aktovku Pavla Kohouta z roku 1976 s názvem Sex, která se, ačkoli již vyšla i knižně, zatím nedočkala plnohodnotného uvedení na profesionální scéně.

Šest disidentů se schází v přísném utajení v zemljance vykopané osobně jedním z nich v pražské Stromovce. Připravují se na zásadní čin, a sice vyhození vlaku do povětří. Jeho realizace však troskotá na absolutní neakčnosti a nedisciplinovanosti aktérů.

Foto: Ivo Mičkal

Zleva partyzáni Václav (Martin Kozák) a Ivan (Jakub Pilař) v zemljance v pražské Stromovce

Přátelé Pavel, Ivan, Václav, Ludvík, Saša a Karel zastupují konkrétní postavy disidentů Kohouta, Klímy, Havla, Vaculíka, Klimenta a Kosíka, což je bonusem pro pamětníky v publiku, kteří jsou s to rozklíčovat narážky na osobní vztahy protagonistů, ale baví se i ostatní, a sice skvostně napsanými dialogy šestice intelektuálů, kteří svou misi prožívají sice s různou intenzitou zaujetí pro věc, ale s naprostým uspokojením foglarovské party kluků hrajících si v bunkru na partyzány. A v tom jsou aktéři nučického Sexu naprosto skvělí.

Režisér Kodeš obsadil herce z různých souborů, ale na výsledné souhře to absolutně není znát. Protagonisté se ku prospěchu věci nesnaží gesty ani intonací napodobovat skutečné předlohy, ale vytvářejí přesně vykreslené typy.

Foto: Ivo Mičkal

Partyzán Ivan (Jakub Pilař) prošvihl kvůli svému psaní hlídku

Nejvýraznější je akční Pavel (Jiří Jahoda) zoufalý z toho, jak mu kamarádi rozšlapávají jeho revoluční bábovičky, ale neodolatelní jsou i ostatní – neustále píšící mimoň Ivan (Jakub Pilař), ve svém intelektuálním světě pobývající Alexandr (Roman Solčány), věčně popuzený Ludvík (Robert Kotál Kunesch) a pozdní příchozí Karel (Miroslav Řebíček) přinášející místo očekávaných rozbušek rohlíky a okamžitě se pouštějící do filozofické přednášky. Trochu stranou pozornosti je Václav (Martin Kozák) zaujatě připravující speciální krmi a trousící poznámky o Olze.

Nučický Sex je výborně vystavěná inscenace vtipně napsaného textu, která přitakává tvrzení, že ať jde o amatéry, či profesionály, dobré divadlo je jen jedno. A při vší zábavnosti má i vážnější dějinnou pointu. Tato akce neschopná šestice vyhodila svůj vlak jen o rok později – sepsáním Charty77, od níž vede přímá linie až k listopadu 1989.

Pavel Kohout: Sex
Režie Jaroslav Kodeš, dramaturgie Petra Richter Kohutová, výprava Gabriela Pojerová. Premiéra 25. listopadu 2022 v Nučicích. Psáno z reprízy 4. srpna 2023 na Jiráskově Hronově.
Hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Ochotnický spolek Žumpa

Reklama

Související články

RECENZE: O komunikaci, genderu a mnohém jiném

Divadlo na Jezerce se v posledních letech pouští do témat, jež hýbou společenským míněním. Činí tak důsledně, ale nenásilně a zábavně. Po Mašínech či Občanu...

Výběr článků

Načítám