Hlavní obsah

RECENZE: Jak se vám líbí v neromantickém světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komedie Jak se vám líbí nepatří k nejuváděnějším Shakespearovým titulům. To, že se v intervalu deseti dnů objevují v Praze hned dvě její premiéry, může, ale také nemusí být náhoda. Inscenace maďarské režisérky Enikö Eszenyi na scéně Divadla ABC svědčí spíše o tom, že tato pastorální hra budí v inscenátorech mnoho závažných otázek.

Foto: Patrik Borecký

Radek Melša jako Orlando uprostřed potemnělého Ardenského lesa

Článek

Před sedmadvaceti lety režisérka inscenovala tuto hru ve Slovenském národním divadle jako bláznivou komedii postav skotačících po ostře zeleném trávníku Ardenského lesa. Bláznivý charakter má i nynější inscenace, ale její výpověď potemněla stejně jako svět kolem.

Diváka spíše znepokojuje, než jen baví, klade mu otázky po tom, co vlastně postavy prožívají a jaká je jejich identita. Muži tu nosí sukně a ženy kalhoty, starého sluhu Adama hraje Eva Salzmannová, jež už v mužských rolích zdomácněla. Ardenský les je temný a kdo ví, co všechno se v něm skrývá. Jedinou jistotou je láska, rodící se na první pohled, ale než se sourodé i nesourodé páry propracují k happyendu, stojí to mnoho vyčerpávajícího úsilí.

Velký podíl má v inscenaci živá hudba, pohyb a zpěv, ale ani hudba diváka jen nekonejší, spíš provokuje. Jedním z mála lyrických vstupů je přidaný Sonet 66 vložený do úst raněného jelena (Aleš Bílík). V druhé polovině inscenaci trochu rozjasní milostné propletence, ale i ty prostupují komentáře melancholika Jacqua výborného Milana Kačmarčíka.

Herecké výkony vesměs mladého obsazení jsou předností inscenace, ať už je to půvabná Rosalinda Renáty Matějíčkové hrající si trochu silácky na mladého muže, totálně zamilovaný Orlando Radka Melši, či Célie Sáry Affašové. A celé to strasti- a láskyplné hemžení koření humor šaška Bruse ve skvělém podání Viktora Dvořáka, který si ze všech herců nejlépe rozumí s hravostí Shakespearova textu.

Jak se vám líbí je inscenace pro náročné diváky. Trvá tři hodiny a ne vždy dokáže plně udržet pozornost, mimo jiné i kvůli menší srozumitelnosti mluveného i zpívaného textu. Ale stojí za to se s ní seznámit a třeba ji i porovnat s inscenací na Letních shakespearovských slavnostech.

William Shakespeare: Jak se vám líbí
Překlad Jiří Josek, režie Enikö Eszenyi, scéna Ján Tereba a kolektiv, kostýmy Vojtěch Hanyš, hudba Dávid Mester. Premiéra 17. června v Divadle ABC, Městská divadla pražská, Praha.
Hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo ABC

Reklama

Související články

RECENZE: Jak dosáhnout duchovní očisty

Novocirkusová skupina Losers Cirque Company se na české scéně pohybuje již deset let a vystupuje i v zahraničí. Jejím pražským domovem je branické Divadlo...

Výběr článků

Načítám