Hlavní obsah

RECENZE: Robert Bryndza je mistrem thrillerového řemesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robert Bryndza, britský autor žijící na Slovensku, patří k nejpopulárnějším spisovatelům současnosti. Počty prodaných výtisků už dnes počítá v milionech a přeložen byl do dvaceti sedmi jazyků. Jeho nová detektivka se jmenuje Ďáblova cesta.

Foto: Grada

Obal knihy

Článek

Proslavil se hlavně sérií příběhů o stárnoucí britské expolicistce Kate Marshallové, která provozuje se svým partnerem Tristanem soukromou agenturu. Do té patří i Ďáblova cesta.

Její příjemný, nekomplikovaný jazyk neklade na čtenáře vysoké nároky. Román se velmi rychle čte i díky tomu, že jeho většinu tvoří dialogy, čímž se blíží formě filmových scénářů.

Pokud nabídne úvahové pasáže, jsou stručné a nejdou příliš do hloubky. Marshallová se tentokrát v nemocnici seznámí se starší paní Jean, kterou už jedenáct let trápí, že se během táboření ztratil její vnuk Charlie. Protože se tělo nikdy nenašlo, neví se, zda se skutečně utopil, nebo z místa prostě odešel.

Policie případ dávno vzdala, ale Marshallová se ho rozhodne i přes velmi malou naději na úspěch znovu otevřít. Zjišťuje, že Jean jim možná neřekla všechno.

Autorovi se daří udržovat napětí, a jak si pravidla detektivek žádají, na závěr si ušetřil elegantní zvrat v ději.

V rámci žánru patří Ďáblova cesta k vynikajícím textům, hlavní hrdinové budí sympatie a román neuráží žádnými klišé ani hloupostí.

Příběh o zmizelém dítěti je poměrně komplikovaný a odvážně konstruovaný. Pohybuje se na hranici uvěřitelnosti, ale v konečném důsledku má logiku. Pokud čtenář nečeká od literatury víc než dobré řemeslo, neokoukanou zápletku a příjemné mrazení, bude jím zcela uspokojen.

Robert Bryndza: Ďáblova cesta
Cosmopolis, přeložila Kateřina Elisová, Grada, 356 stran, 390 Kč
Hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:
Robert Bryndza

Výběr článků

Načítám