Hlavní obsah

RECENZE: Po opatrném startu měla Lenny dobrý finiš

Teprve třetí termín vyšel. Zpěvačka Lenny plánovala svůj největší samostatný koncert na dvě dřívější data, jenže po pandemické blamáži až poslední čtvrteční listopadový večer letošního roku dovolil, aby se se svými fanoušky v pražské hale O2 universum sešla. Nebylo zcela vyprodáno, ale návštěva dorazila solidní, odpovídající pozici protagonistky na české scéně.

Foto: Tony Košař

Lenny odehrála svůj největší samostatný koncert.

Článek

Koncert se ve svém průběhu rozdělil na dvě části. Zpočátku byl rozpačitý, což způsobilo několik faktorů. Pro uspokojivý rozjezd nebyly vybrány nejvhodnější písničky, neměly v sobě potřebný drajv, tempo ani provokaci. Zpěv Lenny byl tu a tam příliš ponořen do zvukové masy, a tak byla v těch momentech prezentace skladeb vlastně neúplná. Svou roli možná sehrála i drobná tréma a v neposlední řadě se ukázalo, že je důležité umět obstojně komunikovat mezi písněmi s diváky. V tom má Lenny ještě rezervy.

Foto: Tony Košař

Klavír, na který Lenny hrála, byl zavěšen vysoko nad zemí a ozdoben květinami.

Uprostřed programu sjel od stropu haly na velkém panelu zavěšeném na řetězech klavír. Lenny k němu usedla a doprovázejíc se hrou na něj zazpívala balady, které paradoxně odstartovaly solidní finále večera. Sympatické bylo její přiznání, že se bojí výšek, ale přesto je klidná, neboť kvůli tmě v sále nevidí, jak vysoko nad zemí je. Bylo to tak dobře, protože byla vlastně poměrně vysoko.

Jakmile se vrátila ke své kapele na pódium, rozjela se poslední část večera, která už měla potřebnou energii i schopnost zvednout některé diváky ze sedadel a ty stojící na dlouhou dobu roztančit. S tím vším se uvolnila i Lenny a závěrečné okamžiky koncertu včetně přídavku byly bezmála euforické. Kdyby měl takovou atmosféru celý set, dojem z něho by byl násobně lepší.

Foto: Tony Košař

Lenny v pražské hale O2 universum.

Foto: Tony Košař

Hostem zpěvačky byl její partner, raper Marpo.

Lenny nicméně neselhávala v oblastech, v nichž je tradičně silná. Zpívala s přehledem, procítěně i s naléhavostí, to podle charakteru písně. Oproti minulým rokům už tolik netlačila na třaskavý rockový výraz, což jí přineslo větší lehkost. Kde se nicméně její hlas zastřel, tam to bylo přirozené, protože tohle rockové jiskření Lenny ve svém přednesu zkrátka má. Pozitivní roli sehrála i civilnost, s níž se na pódiích prezentuje. Žádné manýry, žádná arogance, ponejvíce pokora.

Pomineme-li její kapelu, jejíž součástí byla dvoučlenná dechová sekce plus kytarista, spoluautor písní a producent Ondřej Fiedler a bubeník Adam Vychodil, hosté „dorazili“ dva. Tím prvním byl Mike Shinoda z americké skupiny Linkin Park. Diváky v sále pozdravil z předtočeného šotu a Lenny připomněla jejich společně vytvořenou písničku Lithium. V přídavku si přišel do písně Easy zarapovat Marpo, zpěvaččin životní partner. V první sloce mu bohužel nefungoval mikrofon, v plném provozu už ale byl ve chvíli, kdy divákům sdělil, že Lenny bere muziku nejvíce vážně z lidí, které zná.

Foto: Tony Košař

Lenny doprovázela její kapela.

Finální skladbu Hell.o si už s Lenny zazpívala větší část diváků v hale, což jen potvrdilo, že po rozpačitém rozjezdu měl její největší sólový koncert dobrý závěr.

Za zmínku rozhodně stojí jeho scéna, na které se vše odehrávalo. Základ tvořily nad pódiem šikmo zavěšený světelný čtverec a řada samostatných reflektorů. V souběhu se staly rejdištěm zajímavých vizuálních efektů, které měly na dobrý pocit z koncertu nemalý vliv.

Lenny
O2 universum, Praha, 24. listopadu
Hodnocení: 75 %

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Heartbreak Culture - Lenny [CD], Hearts - Lenny [CD]

Reklama

Související články

Kapela Foreigner končí

Členové newyorské hardrockové kapely Foreigner, která je známá hitem I Want to Know What Love Is z roku 1984, oznámili, že se rozhodli ukončit kariéru. Učinili...

Výběr článků

Načítám