Hlavní obsah

RECENZE: Ostravský muzikál Interview odkrývá masky, které někdy nosíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový autorský muzikál Interview od skladatele Zdeňka Krále a libretistů Tomáše Novotného a Marka Davida uvedlo ve středu 29. listopadu ve světové premiéře Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Na komorní scéně Divadla 12 se zrodil příběh setkání rozhlasového moderátora se zpěvačkou, které se zvrtlo úplně jinak, než oba protagonisté čekali.

Foto: Aleš Honus

Tomáš Savka a Veronika Boráková v inscenaci Interview

Článek

Muzikál je napsaný pouze pro dva herce a jeho děj je umístěn do rozhlasového studia. Hlavními postavami jsou moderátor, jenž trpí absolutním vyhořením z každodenní rutiny, a zpěvačka, která k němu přichází na rozhovor.

Hned v úvodu se ukáže, že se moderátor vůbec nepřipravil, dokonce ani nezná jméno hosta. Setkání se nakonec vyvine v dialog dvou velmi odlišných lidí, kteří si však s sebou nesou podobná traumata spojená s neukotvenými vztahy se svými nejbližšími.

Skladatel Zdeněk Král pro inscenaci připravil hudbu v mantinelech středního proudu, která dobře slouží příběhu, ale není příliš originální, navzdory různým jazzovým prvkům. Nejvíce se to projevuje bohužel v ústřední písni Smířená, která působí jako retro osmdesátkového popu a jejíž refrén až nápadně připomíná jeden z instrumentálních motivů písně Carrie od švédské kapely Europe.

RECENZE: Těšínské Baladě pro banditu škodí hudební podklad

Kultura

Oba protagonisté hlavních rolí odvádějí na jevišti dobrou práci. Tomáš Savka díky kouzlu své osobnosti vykreslil působivý portrét moderátora prožívajícího profesní krizi a v závěru představení i hořkost nad nenaplněním vztahu k vlastní dceři. Jeho obsazení bývá sázkou na jistotu a platí to i v tomto případě.

Pro Veroniku Borákovou alias Niku jde o divadelní debut, v němž překvapivě dobře nahradila Patricii Janečkovou, pro kterou byla role původně napsaná.

Boráková v roli mladé ženy, která bilancuje svůj vztah k rodičům, ukazuje, že je nejen velmi dobrou zpěvačkou, která si dokáže poradit i s žánrem, v němž není úplně doma, ale velmi přirozeně a sebejistě si počíná i v činoherních vstupech. Škoda jen, že oběma aktérům hudba a scénář nedávají prostor k vyjádření větší škály emocí.

Velmi dobrá a účelná je scéna Marka Cpina. Dvě křesla, stůl se dvěma mikrofony, po straně stolek se zapojenou varnou konvicí a uprostřed i velké zrcadlo.

Vše je situováno před červenou oponou, která se ve druhé části představení rozhrne, takže divák může v zadní části jeviště vidět nejen živou kapelu, ale přes okno, které je v první části využíváno jako zrcadlo, pozorovat i zpěvačku při práci v nahrávacím studiu.

Interview v ostravském Divadle 12 je nenáročné, místy vtipné a místy dojemné přestavení o maskách, které nosíme, abychom před okolím a možná i před sebou zakryli, co nás trápí.

Zdeněk Král, Marek David, Tomáš Novotný: Interview
Hudba: Zdeněk Král, libreto: Marek David a Tomáš Novotný, režie: Marek David, scéna a kostýmy: Marek Cpin, hudební nastudování: Jakub Žídek, námět: Gabriela Petráková.
Premiéra 29. listopadu 2023 v Divadle 12, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava
Hodnocení: 75 procent

Veronika Boráková: Tomáš Savka je na jevišti skvělý partner

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám