Hlavní obsah

RECENZE: Johnny Depp je ve filmu o Jeanne du Barry králem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canneský festival letos hned v úvodu dostál své pověsti milovníka alespoň drobných skandálů, když na zahájení ohlásil a uvedl snímek Jeanne du Barry - Králova milenka s Johnnym Deppem v roli krále Ludvíka XV.

Foto: Film Europe

Maïwenn a Johnny Depp jako kurtizána a král

Článek

Pro Deppa to byl návrat k velkému filmu, poté co byl odstaven kvůli soudním sporům s exmanželkou. To, že ho scenáristka, režisérka a herečka Maïwenn obsadila do výpravného historického snímku a festival jím zahájil, bylo předem hojně přetřásáno, a tak trochu se očekávalo, že kontroverzní bude i sám film. Pravý opak je však pravdou.

Jeanne du Barry - Králova milenka je velmi tradičně vyprávěný kostýmní snímek, nekonvenční je pouze jeho hrdinka Jeanne. Ta se stala po madame de Pompadour druhou známou milenkou Ludvíka XV., a v této pozici setrvala až do jeho smrti.

Jeanne pocházela z více než skromných poměrů, narodila se jako nemanželská dcera chudé švadleny. Mezi smetánku se dostala svým půvabem a inteligencí, a když jako kurtizána okouzlila samotného krále, navzdory všem konvencím se přestěhovala do Versailles, kde její příchod vzbudil skandální povyk.

Světová média nejsou z nového Deppova filmu nadšená

Film

Ve filmu chybí především silnější, emocionálně působivější vyobrazení toho, co ty dva k sobě tak táhlo, v čem si rozuměli, jaký byl jejich milostný život. Maïwenn se skoro až narcistně soustředí na svou postavu, Depp ani nemá mnoho dialogů. Jeho francouzština je sice výborná (má ostatně dvě děti ze čtrnáctiletého vztahu s francouzskou herečkou Vanessou Paradise), ale příliš ji nevyužije. Ve filmu spíše zdobí, jeho výraz, tvář i vystupování je pro roli krále bezchybné.

Horší je to s Maïwenn, která hraje v šestačtyřiceti letech ženu kolem třicítky a nepůsobí příliš uvěřitelně.

Co je vskutku úchvatné, jsou kulisy, které poskytl i skutečný zámek ve Versailles, kostýmy, které jako kdyby vystupovaly z obrazů té doby, a zaujme vyobrazení atmosféry na královském dvoře. Na film, který před svým uvedením vzbudil tolik rozruchu, je to ale přece jen málo.

Jeanne du Barry - Králova milenka
Francie 2023, 117 min.
Režie: Maïwenn, hrají: Maïwenn, Johnny Depp, Pierre Richard, Melvile Poupaud a další
Hodnocení: 60 %

RECENZE: Skupina Hollywood Vampires přibrala Johnnyho Deppa na rockovou tancovačku

Kultura

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám