Hlavní obsah

RECENZE: Sci-fi Stvořitel naplňuje očekávání jen částečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmačtyřicetiletý původem britský režisér Gareth Edwards se už od svého prvního filmu Zakázaná zóna věnuje výhradně akčním sci-fi snímkům. Druhý film Godzilla sice moc velký úspěch neměl, Rogue One: Star Wars Story už si vedl podstatně lépe a první zahraniční ohlasy na nynější novinku Stvořitel jsou takřka vesměs pozitivní. Po zhlédnutí filmu však nadšení z trailerů poněkud vyprchalo.

Trailer StvořitelVideo: Falcon

 
Článek

Hrdinou filmu je bývalý agent speciálních jednotek Joshua, který ve válce mezi lidstvem a nezvládnutou silou umělé inteligence ztratil těhotnou manželku. Několik let poté je, sám invalida s protézami na jedné ruce a jedné noze, vyslán, aby v Nové Asii, kde kdysi působil, našel a zabil Stvořitele.

Ten vynalezl velmi pokročilou AI a s ní i zbraň, jež je schopná ukončit válku mezi lidmi a umělou inteligencí tím, že lidstvo úplně zničí. Joshua se tedy s týmem elitních agentů vydává do míst okupovaných AI. Tam však zjišťuje, že ona strašlivá zbraň je vtělená do robotického sice, nicméně malého dítěte. A zabít dítě, to je navzdory všem nebezpečím pro planetu rozkaz, který se Joshuovi zatraceně nechce splnit.

Problematika umělé inteligence je zajisté velmi moderní, v příběhu však slouží jen jako každé jiné ohrožení lidstva v libovolném akčním sci-fi příběhu. A dítě je samozřejmě ten nejsnadnější prostředek k vyvolání emocí v sále. Přesto působí Stvořitel spíše chladně než emotivně a několik filozofických úvah na téma člověk vs. AI (je myslící robot živý, nebo ne?) žádnou velkou hloubkou neoplývá.

Černý kůň kin? Stvořitel aneb umělá inteligence má občas větší srdce než lidé

Film

Formálně je Stvořitel velkoryse a velkolepě natočený. Svět, který v úvodu filmu už jednu apokalypsu zažil, když AI hodila jadernou bombu na Los Angeles, je evidentně vytvořen přesně tak, jak si ho tvůrci představovali, zjevně se nešetřilo.

Není tu jen několik rekvizit, které mají budoucnost charakterizovat, je to živoucí svět, který dost působivě ukazuje, jak by ten reálný mohl za čtyřicet let vypadat a fungovat. Včetně toho, že zabíjí, válčí a mlátí se tu ostošest. Vše je ale natolik temné, že je poněkud nepohodlné se na plátno dívat a občas i přesně rozpoznat, co se zrovna děje.

John David Washington po svém otci Denzelovi nepochybně talent zdědil a debutující Madeleine Yuny Voylesová je dobře režírované a nadané dítě, které si divák docela zamiluje. Jestli se však o jeho osud bude bát, je otázka.

Stvořitel
USA 2023, 134 min.
Režie: Gareth Edwards, hrají: John David Washington, Gemma Chanová, Madeleine Yuny Voylesová a další.
Hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám