Hlavní obsah

RECENZE: Hosseiniho příběh až legendární bratrské lásky

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S myšlenkami na zkoušku starozákonního Abrahama, který se na Boží příkaz musel rozhodnout, kterého syna obětuje, začíná afghánský prozaik Khaled Hosseini (1965), žijící od osmdesátých let v USA, svůj třetí román A hory odpověděly.

Foto: nakladatelství Argo

Khaled Hosseini: A hory odpověděly

Článek

Podobně jako byl Bábá Ajjúb z vesnice Majdán Sabz nucen obětovat obru dévovi milovaného syna Qaise i Sabúr z vesnice Šádbághu, otec chlapce Abdulláha, byl nucen obětovat dceru Pari bohaté rodině žijící v Kábulu. Sourozenci spolu chtěli zůstat, ale nebylo to možné. Každému bylo souzeno jít vlastní cestou. Jenže krev není voda a sourozenecký vztah se nedá nadiktovat ani zrušit.

Kábulský rodák Hosseini nabízí vyprávění nejen o Abdulláhovi a Pari, ale o mnoha lidech, jež je provázeli životem. Jde o obraz afghánské historie od poloviny minulého století po rok 2010. Jde o osudy mladých afghánských dívek v pařížském prostředí, kam se Pari dostala.

A s legendárním obrem dévem se může čtenář ptát: Jsou krutost a laskavost opravdu jen odstíny téže barvy? Kde má brát člověk sílu pro tolik rozhodnutí, která ho během let čekají? A jaká jsou ta správná?

O tom všem vypráví Hosseini, poučen legendami, svým košatým jazykem. Vystudovaný lékař se věnoval osm let lékařské praxi a zároveň toužil vydat první román. Inspirován vlastními zkušenostmi vypověděl v Lovci draků příběh chlapce žijícího za mírových let afghánské monarchie a poté za sovětské vojenské okupace v emigraci. Když kniha v roce 2003 vyšla, stala se okamžitě bestsellerem.

Podobně i druhý román Tisíce planoucích sluncí (2007). Obou románů se celosvětově prodalo na 38 miliónů výtisků. Není divu, že i třetí román s obdobnými náměty života afghánského venkova i evropského exilu slaví úspěch a vyšel zatím ve dvaačtyřiceti zemích.

Khaled Hosseini: A hory odpověděly
Argo, přeložila Miroslava Kopicová, 390 stran, 398 Kč, e-kniha 198 Kč

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám