Hlavní obsah

RECENZE: Cirque Aïtal: Dvorek plný drůbeže a poezie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva velké a několik malých karavanů obklopují malý travnatý plácek. Nad ním se klene plachta a pod ní se dějí věci. To je produkce A ciel ouvert (Pod otevřeným nebem), kterou francouzský soubor Cirque Aïtal uvádí na festivalu Letní Letná.

Foto: František Ortmann

Akrobacie na dvorku plném peří a poezie

Článek

V karavanech jsou usazeni diváci, dva z nich slouží jako zázemí pro čtveřici artistů a hudebníků. Nechybí v nich kuchyně, kadibudka a hřad pro slepice-akrobatky, jež v rukou i na hlavách artistů předvádějí své umění a mezitím se popelí v trávě a vyzobávají to, co najdou. Během hodinové show k nim postupně přibudou i holubi a párek kachen, indických běžců, kteří jsou svou vzpřímenou postavou a rychlou chůzí předurčeni být klauny ve zvířecím světě. A svou roli zvědavých přihlížejících sehrají dokonale.

Foto: František Ortmann

Kati Pikkarainen v jednom ze svých ezoterických vytržení

Francouzsko-finský manželský pár Victor Cathala a Kati Pikkarainen je autorem i hlavním aktérem show, v níž se něha a ženskost snoubí se silou i dravou ironií a akrobacie s živou hudbou. On je téměř dvoumetrový obr s rozcuchanými vlasy i vousy, do nichž je zapletena spousta sena, pilin a peří, ona křehká plavovláska, která má ale pánské osazenstvo bizarního dvorku, k němuž patří i pánská muzikantsko-akrobatická dvojice, pevně v rukou.

Foto: František Ortmann

K představení patří i živá hudba

Neustále je školí v ekologicko-esoterickém duchu větami typu: Otevřete se přírodě! Otevřete se všem tvorům! Jsme tu všichni pospolu! Cítíte se dobře? A oni – a s nimi po chvíli už i publikum – pokorně odpovídají, že ano. Někdy to školení artisty dost bolí, to když po nich nemilosrdně šlape, rozbíjí o ně talíře, anebo jim namydlí dřevěnou podlahu tak, že klouže přímo zběsile.

Foto: František Ortmann

Hrát na housle se dá v jakékoli poloze

A ciel ouvert je nejdivadelnější produkcí z letošní festivalové nabídky. Všechna čísla pozemní i vzdušné akrobacie jsou pečlivě zakomponována do celku představení, které diváky baví, překvapuje nečekanými triky a útočí na jejich bránice, ale zároveň si uchovává zvláštní smutek a melancholii ladící s atmosférou letní noci. A z oblohy se v závěru s peřím vytvářejícím fantaskní kresbu na plátěné střeše snáší i velká dávka poezie. Přesně to, na co jsme od francouzských novocirkusových souborů zvyklí.

A ciel ouvert je na Letní Letné k vidění ještě do neděle 3. září, kdy se definitivně uzavře program vydařeného jubilejního dvacátého ročníku inspirativního festivalu.

A ciel ouvert
Námět, scéna a realizace: Victor Cathala a Kati Pikkarainen, hudba Helmut Nunnïng a Hugo Piris, umělecký šéf: Michel Cerda. Produkce Cirque Aïtal, 1. září, Letní Letná, Praha.
Hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Související články

RECENZE: Bratrský polibek skvělých artistů

Neobvyklou podívanou přivezli na letošní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná bratři Simon a Vincent Bruyninckxovi z belgického souboru Collectif...

RECENZE: Farmářská show se skvělou hudbou

Kanadský Cirque Alfonse není na festivalu Letní Letná nováčkem. Jejich produkce baví pražské diváky už řadu let, takže nemůže scházet ani na jubilejním...

Výběr článků

Načítám