Hlavní obsah

RECENZE: Bratrský polibek skvělých artistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklou podívanou přivezli na letošní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná bratři Simon a Vincent Bruyninckxovi z belgického souboru Collectif Malunés v představení Bitbybit.

Foto: František Ortmann

Bitbybit je působivé představení, při němž diváci téměř nedýchají.

Článek

Anglický výraz bit znamená zakousnutí i udidlo a oba bratři jsou po celou dobu své produkce spojení jen lankem končícím v jejich ústech, kde je pevně zakotveno náustkem. Je to technika nesmírně náročná nejen na zuby, ale především na krční páteř a svaly, které vyrovnávají veškerou tíži lidských těl, kroužících kolem sebe na tomto ústním závěsu.

Foto: František Ortmann

Zvláštní technika vyžaduje sílu, obratnost i soustředění.

Oba artisté se pohybují po úzké dřevěné lávce z obou stran obklopené diváky. Ti sledují bez dechu jejich doslova krkolomné kousky. Nejprve se na dlouhém lanku přetahují, blíží se a zase odpuzují, pak lanko zkrátí způsobem, jenž připomíná dětskou hru na přebírání, a do lanka zaseknou postupně karabiny.

Opřeni jen koleny nebo chodidly provádějí složité pohybové variace, které nejsou jen bezduchou demonstrací perfektně zvládnuté techniky, ale prolínají se do nich vzájemné vztahy od klukovsky škodolibé rivality a pošťuchování až po hlubokou empatii.

Foto: František Ortmann

Bratrský polibek neboli těsné spojení náustky je základem představení Bitbybit.

Toto bratrské poměřování je zdrojem vděčného, někdy i dost drsného humoru, třeba když starší z bratří vymění ústa za ruce a smýká lankem s partnerem po prkně dost nemilosrdným způsobem. Vydá se i mezi diváky a vybízí je k tomu, aby si s ním trochu zacloumali i oni.

Vrcholem představení je scéna, kdy jeden z bratří je vytažen pod kupoli šapitó, kde krouží zavěšený jen ústy. Poté se vytáhne do kruhového ochozu a vybízí bratra, aby mu pomohl dolů. Ten neváhá a velmi nebezpečně vypadajícím způsobem se bez jištění vyšplhá za bratrem po konstrukci šapitó a oba pak zavěšeni klesají zpět dolů.

Foto: František Ortmann

Vytaženi až pod kupoli šapitó krouží oba bratři na laně zavěšeni jen ústy.

Závěr patří bratrskému polibku: spojení ústa na ústa krouží kolem sebe a poté v nekonečném objetí plácají rukama druhého po zádech v taneční kreaci až do úplného vyčerpání a zhasnutí světel. Bitbybit je představení, které diváky nenechá chladnými, hraje na jejich nervy i city, je ladnou i napínavou podívanou a vytváří mezi artisty a publikem velmi intimní spojení.

Bitbybit
Koncept Simon Bruyninckx, Vincent Bruyninckx a Kasper Vandenberghe, režie
Kasper Vandenberghe. Collectif Malunés & Movedbymatter, Letní Letná 29. 8., Praha.
Hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Související články

RECENZE: Farmářská show se skvělou hudbou

Kanadský Cirque Alfonse není na festivalu Letní Letná nováčkem. Jejich produkce baví pražské diváky už řadu let, takže nemůže scházet ani na jubilejním...

Výběr článků

Načítám