Hlavní obsah

RECENZE: Bílou nemoc ani Donutil nespasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o Čapkovo drama Bílá nemoc oživila nedávná covidová pandemie. Již v dubnu 2021 ji v on-line podobě uvedlo Městské divadlo v Mladé Boleslavi a tehdy podobnost s Čapkovým textem velmi rezonovala. Nyní, dost opožděně, si na ni vzpomněla Městská divadla pražská, jež ji uvádějí v režii Michala Dočekala na scéně divadla ABC.

Foto: Patrik Borecký

Miroslav Donutil jako Maršál v Čapkově Bílé nemoci v Divadle ABC.

Článek

Kromě analogie s covidem inscenace díky drobným textovým úpravám akcentuje i téma válečné agrese Ruska na Ukrajině. Obojí ale působí jen jako vnější nálepka, trčící tak trochu osamoceně a očekávatelně v prázdném rudém prostoru jeviště.

Dočekal zakládá atraktivitu inscenace na obsazení Miroslava Donutila jak do role doktora Galéna, tak i Maršála. Toto propojení se nabízí především skrze posedlost, s níž oba vedou svůj boj, Maršál za válku, Galén za mír.

Foto: Patrik Borecký

Vedle Maršála hraje Miroslav Donutil i postavu doktora Galéna.

Donutilův výkon ale jakoukoli posedlost zcela postrádá. Obě postavy v jeho provedení provází hlavně únava, vyhaslost a bezvýraznost. Galén vychází jako naivní šedý introvert, Maršál nepřirozenou dikcí evokuje jeho důstojníky z Černých baronů i Tankového praporu. Rozhodně však nemá charisma, jímž by fascinoval jak postavy hry, tak i diváky. Stěžejní dialog Maršála s Galénem, probíhající jako videohovor, provázel smích, vždyť, snad i záměrně, připomíná odvar z Donutilova Sluhy dvou pánů.

Foto: Patrik Borecký

Zleva Eva Salzmannová jako baron Krüg a Milan Kačmarčík jako profesor Sigelius.

Čapkův tezovitý text se režisér snaží oživit zcizovacími operními pasážemi zpívanými v latině, čtením scénických poznámek i dobových textů o vzniku a přijetí hry a štvanici na jejího autora. Zvláště to poslední působí až příliš edukativně a inscenaci to nijak neprospívá.

Jako pouhá bizarnost se jeví i obsazení Evy Salzmannové do postavy barona Krüga, nadité do pánského obleku, paruky a s nalepeným knírem. Uvěřitelnější je Milan Kačmarčík hrající kromě profesora Sigelia i Matku v rodinném kvartetu.

Foto: Patrik Borecký

Některé scény hry jsou řešeny jako latinsky zpívaná opera.

Bílá nemoc nepřinesla na současnou divadelní scénu bohužel nic nového. Obstojí snad jako opakování maturitní otázky, byť s poněkud nečitelným závěrem. Nicméně, ani Donutilova dvojrole nudnou inscenaci nespasí.

Karel Čapek: Bílá nemoc
Režie Michal Dočekal, scéna Dragan Stojčevski, kostýmy Eva Jiřikovská, hudba Ivan Acher. Premiéra 22. dubna v divadle ABC, Praha (psáno z první reprízy 26. dubna)
Hodnocení: 40 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo ABC

Reklama

Související témata:
Divadelní hra Bílá nemoc
Divadlo ABC

Související články

RECENZE: Jenom ty, hudba a smrt

Existuje dost lidí, kteří se potkali se jménem Almy Mahlerové. Ale kdo zná jméno, natož pak životní příběh Almy Rosé, neteře jejího manžela Gustava Mahlera?...

Výběr článků

Načítám