Hlavní obsah

RECENZE: Jenom ty, hudba a smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existuje dost lidí, kteří se potkali se jménem Almy Mahlerové. Ale kdo zná jméno, natož pak životní příběh Almy Rosé, neteře jejího manžela Gustava Mahlera? Patrně jen ten, kdo navštívil divadelní inscenaci …because of Alma, pod níž je podepsaná trojice žen: inspirátorka projektu a hudební režisérka Silvie Hessová, autorka scénáře Martina Kinská a režisérka Jaroslava Šiktancová. Jejich zásluhou se strhující příběh slavné houslistky dostává blíže k veřejnosti, a to v neméně strhujícím podání souboru BodyVoiceBand.

Foto: Michael Lozano / Richard Klíčník

Antonie Formanová je krásné Almě Rosé dokonce i podobná.

Článek

Nadějná houslistka, zakladatelka dívčí kapely Wiener Walzermädchen, v letech 1930–35 manželka českého houslisty Váši Příhody. Ale také Židovka, která po anšlusu Rakouska prchá s otcem do Londýna, ale nakonec neujde zadržení a internaci v Osvětimi.

„Musíš být jenom ty a hudba,“ říká ve hře Almě otec, když se jí zmocňuje tréma před vystoupením. A hudba je to jediné, co jí zůstalo i v hrůzné realitě koncentračního tábora. Jenom k tomu přibyla všudypřítomná smrt kolem. I zde ale Alma nachází sílu v umění a zakládá Osvětimský dívčí orchestr, který pomáhá přežít mnoha spoluvězeňkyním. Nikoli ovšem jí samotné.

Foto: Michael Lozano / Richard Klíčník

Anna Brousková jako zakladatelka a šéfka Osvětimského dívčího orchestru

Inscenace …because of Alma přibližuje životní příběh Almy Rosé s velkou emocionální mocí, na níž se podílí jak text, tak skvělá hudební dramaturgie, kdy během večera v autentickém podání členek Alma Ansámblu zazní Bach, Schubert i Šostakovič, a především trojice herců.

O roli Almy se dělí dvě herečky. Její mladší podobu před příchodem do Osvětimi ztvárňuje Antonie Formanová, která ji obdařuje mladistvou dychtivostí, umíněností a entuziasmem. Její zralejší a vzhledem k okolnostem i tvrdší tvář jí dává Anna Brousková jako vedoucí osvětimské dívčí kapely a svědkyně všech hrůz, které ji zasahují, aniž je dokáže ovlivnit. Role Alminých osudových mužů na malé ploše výborně odlišuje Vojtěch Bartoš.

Foto: Michael Lozano / Richard Klíčník

Vojtěch Bartoš a Antonie Formanová v inscenaci …because of Alma

...because of Alma je další mimořádnou inscenací režisérky Jaroslavy Šiktancové a jejího múzického souboru. Je svědectvím nejen o kruté době a moci umění, ale i o tom, že silný příběh v kvalitním uchopení je stále základem dobrého divadla. Na jeviště Venuše ve Švehlovce se inscenace vrátí opět 22. a 23. května a stojí za to ji nepropást.

Šiktancová – Kinská – Hessová:: ...because of Alma
Scénář Martina Kinská, režie Jaroslava Šiktancová, hudební režie Silvie Hessová, pohybová spolupráce Eliška Vavříková. Premiéra 3. listopadu 2022, psáno z reprízy 14. dubna 2023, Venuše ve Švehlovce, Praha.
Hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Venuše ve Švehlovce

Reklama

Související témata:

Související články

RECENZE: Na čí straně je víc špíny

Britsko-australský dramatik Joe Penhall není u nás neznámý. Z jeho dvanácti her se na českých jevištích hrály čtyři, pátou je Bavič (Dumb Show), kterou po...

Výběr článků

Načítám