Hlavní obsah

RECENZE: Horáčkovy písně se vznášejí v prostoru

S cizí ženou v cizím pokoji, Levandulová, Individualita, Jak ten chlap se na mě dívá, Z fotky mé mámy kape krev. Písně textaře Michala Horáčka jsou náplní nového projektu souboru Cirk La Putyka Horáček GEN XYZ, který měl premiéru ve středu v šapitó Azyl78 na pražském Výstavišti.

Foto: Lukáš Bíba

Zpěvačka Rozálie Havelková zavinutá do barevné fólie.

Článek

Program otevírá píseň Člověk je rodem tanečník a jako by předznamenávala to, co diváky čeká. Následuje totiž poetický scénický koncert, v němž Horáčkovy básně inspirovaly tvůrce projektu, režiséra Rostislava Nováka ml., k působivým obrazům domýšlejícím v nových souvislostech jejich obsah a poslání.

S texty se volně pracuje, jsou nejen zpívány, ale i rapovány, znějí v opakovaných útržcích i celcích z úst zpěváků Jana Ciny, Vladimíra 518, Rozálie Havelkové, Katarzii, Nadi Válové, Báry Polákové, Ondřeje Rumla a řady dalších. A to velmi dobře.

Vznášejí se spolu s těly akrobatů, tanečníků, ale i zpěváků prostorem, září pohybem i barvami kostýmů i scénických prvků, a především živé hudby v podání kapely CLPBND pod vedením Jana Balcara a Davida Hlaváče, kteří jsou i autory jejich místy hodně nezvyklých hudebních aranží.

Poezie i pohyb

Zvuk kapely s krásnými saxofonovými sóly je samostatným zážitkem pozoruhodného večera, v němž se ale všechny složky propojují dohromady a více než třicet aktérů tvoří jeden pevný celek.

Prozrazovat detaily by znamenalo připravit diváky o překvapení plynoucí z řešení jednotlivých písní. Pracuje se v nich nejen s poezií a pohybem, ale i ironií a humorem, jako v případě osobitého přepisu hitu Levandulová či parafráze reklamy na králíčka Azurita, jež ale v celku večera působí trochu zdlouhavě a jakoby z jiného světa.

Premiéru projektu Horáček GEN XYZ, která se odehrála za přítomnosti textaře Michala Horáčka, ministra kultury Martina Baxy i primátora hl. města Prahy Bohuslava Svobody, přijali diváci s bouřlivými ovacemi a potleskem vestoje. Jedním z cílů tvůrců je získat pro Horáčkovu tvorbu zájem mladší generace. Povzbudivé je, že ohlas premiéry dokazuje, že by se to mohlo podařit.

Horáček GEN XYZ
Koncept a režie Rostislav Novák ml., hudební aranže Jan Balcar a David Hlaváč, choreografie Cirk La Putyka, scénografie Pavla Kamanová, kostýmy Kristina Záveská, producent Jatka78. Premiéra 19. dubna v šapitó Azyl78, Praha
Hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: AZYL78, Cirk La Putyka

Může se vám hodit na Zboží.cz: Tribute - Michal Horáček

Reklama

Související témata:

Související články

RECENZE: Na čí straně je víc špíny

Britsko-australský dramatik Joe Penhall není u nás neznámý. Z jeho dvanácti her se na českých jevištích hrály čtyři, pátou je Bavič (Dumb Show), kterou po...

Výběr článků

Načítám