Hlavní obsah

RECENZE: Beznaděj Muse ve skvělých písních

Začalo to tím, že vydavatelská firma vyzvala britskou trojici Muse, aby vybrala materiál na best of album. Ta se ale rozhodla vytvořit nové písně, do nichž zakomponovala zásadní zvuky a styly, jimiž se předtím prezentovala. Vzniklo album Will Of The People, pestré, moderní a burcující. Oživuje ducha a energii bývalých inkarnací Muse.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Matt Bellamy stojí v čele skupiny Muse

Článek

Písnička Kill or Be Killed vábí do devadesátých let minulého století, kdy se cenila kytarová agresivita, Compliance je inspirována elektronickým popem osmdesátých let, Ghosts (How Can I Move On) je srdceryvná pianová balada, Liberation vyvolává ducha tvorby skupiny Queen, ať už ve stavbě písně, či aranžích vokálů, You Make Me Feel Like It’s Halloween je zase crossoverem, v němž se syrový rock, rádiový pop a diskotéková lacinost potkávají s hrou kostelních varhan. We Are Fucking Fucked nebo Verona jsou pak prokomponované písně, v nichž si Matt Bellamy říká o pozornost nejen jako kytarista a pianista, ale i jako zpěvák.

Jestliže na předešlém albu Simulation Theory (2018) vkročili Muse do fantasy filmového světa, na novém zpívají o tom, co se děje dnes. A jsou v tom tak nesmlouvaví, že celá kolekce vyhlíží jako soundtrack k povstání obyčejných lidí.

Titulní písnička pranýřuje britskou politickou scénu, která přináší zklamání. Liberation je o potlačení protestů („Pošlete armádu, aby pošlapala naše modlitby“), We Are Fucking Fucked upozorňuje na zásadní změny klimatu, Euphoria je zase nehezký pohled do budoucnosti.

Špatné zprávy jsou na albu doprovázeny povedenou hudbou vzniklou při exkurzi do starých nálad. Bellamy a spol. se utápějí ve stavu ztráty naděje, ale činí tak ve svých nejpovedenějších písničkách za poslední roky.

Muse: Will Of The People
Warner Music, 37:40

Hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Will Of The People - Muse [CD]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám