Hlavní obsah

PRVNÍ DOJMY: Brutální vedro. Usmažte si vejce na kapotě, omámení a zmatení lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmnáctiletý mladík se vydává za kamarády na chalupu během mimořádně tropických dní, které má nejspíše na svědomí sluneční úlomek blížící se k Zemi. Jeho strastiplnou odyseu zachycuje v celovečerní prvotině Brutální vedro režisér a scenárista Albert Hospodářský. Film je jediným českým zástupcem v soutěži Proxima na karlovarském festivalu, do kin přijde 31. srpna.

Trailer k filmu Brutální vedroVideo: Artcam Films

 
Článek

Snímek má stopáž pouhých pětasedmdesáti minut, ale protagonista Vincek, jehož ztvárňuje tvůrcův bratr Vincent Hospodářský, toho i během tak krátké doby stihne zažít dost. Na příslib párty, kterou možná zhatí planetární apokalypsa, putuje východočeskou krajinou v nesnesitelném horku.

Extrémní počasí u lidí buďto tlumí schopnost myslet, anebo vyhrocuje špatné vlastnosti. Znavený Vincek potkává malátné, úplně apatické i agresivní osoby, zatímco televizní moderátorka hlásí, že zvířatům vysoké teploty otupují přírodní instinkty, a tak se chovají nezvykle přítulně.

Navzdory nijak komplikovanému příběhu je film zajímavým náhledem do myšlení mileniálů, kteří nejsou vyprázdněnou generací s očima věčně přilepenýma na displeji. Prvek zábavy mu dodávají četné gagy a rozličné narážky na zažité bizarnosti, třeba reportáž nejmenované komerční televizní stanice o tom, jak se z vody tvoří led nebo kterak si lze na rozpálené kapotě auta usmažit vejce.

Foto: Artcam Films

Ukázka z filmu Brutální vedro

Brutální vedro je pojato punkově a záměrně obyčejným kameramanským stylem působí nízkorozpočtově. Začínající dokumentarista Hospodářský svůj celovečerní debut zamýšlel původně jako portrét svého sourozence, který byl z jeho úhlu pohledu závislý na moderních technologiích.

Jak povyprávěl na debatě ve Varech, Vincenta vzal na týden do Tater, kde mu digitální propriety s výjimkou noční kamery odepřel, aby zjistil, co s ním sedm dní bez nich udělá – jestli výlet protrpí a nakonec to vzdá.

„Brzy jsem však zjistil, jak moc jsem se ve Vincentovi zmýlil. Je mnohem zdravější a komplexnější osobnost, než jsem si myslel,“ otočil Albert. „Společný týden vedl k našemu radikálnímu sblížení. Na základě tohoto poznání jsem začal psát scénář Brutálního vedra,“ doplnil mladý filmař, který se od původního projektu zásadně vzdálil.

Může se vám hodit na Firmy.cz: HOTEL THERMAL****, Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám