Hlavní obsah

Proti nacistům bojovali i Romové, připomíná dokument

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Dvaatřicetiletá dokumentaristka Vera Lacková v dětství slýchala o svém pradědečkovi, který přežil koncentrační tábor, byl svědkem válečného zločinu na svých příbuzných a také se zúčastnil Slovenského národního povstání. Pohnutou rodinnou historii zmapovala v celovečerním debutu Jak jsem se stala partyzánkou.

Trailer k filmu - Jak jsem se stala partyzánkouVideo: Mirius FD

 
Článek

„O pradědovi mi často vyprávěla babička. Říkala mi mimo jiné o jeho hrůzném zážitku, kdy jeho blízké včetně dvouměsíčního miminka zastřelili příslušníci gestapa,“ uvedla na dotaz Práva režisérka. „Setkávala jsem se také s dalšími potomky partyzánů,“ doplnila.

Po pravosti popisovaných událostí začala pátrat v archivech, kde postupně zjišťovala rozsáhlost romského protinacistického odboje nejenom na Slovensku, ale i na území protektorátu Čechy a Morava, v Rumunsku či Maďarsku. „Společnost o jejich aktivitách nemá téměř žádné povědomí,“ míní Lacková s přihlédnutím k tomu, že někteří lidé dodnes popírají romský holokaust.

Filmem prý chce poukázat na to, že Romové dokážou udělat záslužnou věc pro celou společnost, a zároveň nabourat jejich mediální obraz s negativními konotacemi. „O Romech se píše hlavně v souvislosti s kriminalitou, přičemž se u těchto článků klade důraz právě na etnicitu. Zajímavé je, že u pozitivních událostí se naopak nezmiňuje,“ dodala.

Snímek má premiéru na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, jenž se koná od 26. do 31. října. Do kin poté vstoupí 11. listopadu, tedy u příležitosti Dne válečných veteránů.

Lacková mezitím chystá další projekty, kupříkladu televizní dokument o spisovatelce Eleně Lackové nebo film věnovaný romskému čarodějnictví a věštění, kvůli němuž odjela natáčet do Rumunska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám