Hlavní obsah

Pražský filharmonický sbor zpívá ve fotbalové opeře v Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský filharmonický sbor (PFS) zazpíval ve čtvrtek na premiéře fotbalové opery Playing Away od britského skladatele Benedicta Masona. Inscenace se uskutečnila na speciální fotbalové scéně divadla v dolnorakouském hlavním městě Sankt Pölten, uvedl ředitel PFS Richard Sporka.

Foto: Profimedia.cz

Představení se konalo v malebném rakouském městě Sankt Pölten.

Článek

Představení se tak připojilo k nadcházejícímu fotbalovému mistrovství Evropy, které již v sobotu zahájí zápas českých fotbalistů se Švýcary.

"Je to úžasné, nikdy jsem něco podobného neviděl. Opera je technicky velmi náročná a má ojedinělou hudební strukturu. Nemá hrany ani okraje, jde jen o hru slovíček... Mason je velký exot," sdělil své první dojmy Sporka. V opeře se podle něho odráží prvky rocku, symfonické hudby, muzikálu i typické reakce fanoušků.

Playing Away je černou komedií o fotbale a jeho zákulisí. Hlavní postavou příběhu je fotbalová hvězda Terry Bond, kterého ztvárnil tenorista Hubert Francis. Bond je úspěšný ve svém oboru a bezúhonný v osobním životě, za tím se ale skrývá z čistě komerčních důvodů uzavřené manželství, historie Terryho milé a opravdové důvody posedlosti fotbalem.

Fotbal jako náhrada za válku

Mason tvrdí, že fotbal sám - jako každý sport - je druh ritualizované náhrady za válku a je vhodný pro operní námět. Dílo přináší pohled na slávu, aroganci, vzestup a pád ctižádostivého hrdiny. V hlavních rolích se mimo jiné také představily sopranistky Rebecca von Lipinská a Claire Wildová. Dolnorakouský Tonkünstler orchestr dirigoval Rossen Gergov.

Sporka uvedl, že velký sál divadla byl kompletně přestavěn, aby se nezkreslila atmosféra díla a publikum se vtáhlo do děje. Vznikl tak "autentický" fotbalový stadion, s místy v řadách pro fanoušky a hromadné projevy přízně. Diváci dostávali různé výrobky pro fanoušky a byli vyzýváni, aby se inscenace aktivně vyskakováním a komentováním účastnili. "Překvapilo mne ale, že nebyl plný sál. Na to, že to byla hodně těžká práce a drahý projekt, neměla inscenace asi masivní reklamu," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám