Hlavní obsah

Potter láme rekordy

Novinky, ČTK, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ve Velké Británii se jen v sobotu prodalo 1,8 milionu výtisků nového pokračování příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Podle agentury Nielsen BookScan, tak během jediného dne padly všechny dosavadní britské rekordy v této oblasti.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Publikace "Vesnice Plzeňského kraje" byla v pondělí 16. dubna slavnostně pokřtěna na krajském úřadu.

Článek

Úspěchy slaví Potter i za mořem. Americký vydavatel knihy společnost Scholastic odhaduje, že se první den rozebralo na pět milionů výtisků. To je pětkrát víc než se za první týden prodalo dalšího bestselleru z poslední doby, pamětí bývalé první dámy Hillary Clintonové.

Spokojení kritici

Podle prvních ohlasů literárních kritiků není na knize Harry Potter a Fénixův řád, která vyšla v sobotu v Británii, patrná sebemenší známka "autorské únavy" a dílo dostálo kvalitám předchozích čtyř románů. "Je zde všechno, co už známe - fantastické obrazy, atmosféra i vtipné slovní hříčky," napsala Rebecca Tyrrellová v nedělníku The Sunday Telegraph, která ocenila zejména postavu nové profesorky obrany před černou magií Umbridgeové. Zároveň prý ale stránky románu plní stále více politiky, intrik a ran dýkou do zad - dětský či pohádkový prvek pomalu mizí a kniha se mimoděk obrací spíše k dospívajícím. Podle Timesů se tak kniha stala dobrodužným dílem, přičemž hlavní hrdina jedná tak trochu jako malý James Bond.

"J.K. Rowlingová si vymyslela svůj svět do takových drobných a chytrých detailů, že máme pocit, jako bychom se dostali do tak hmatatelného prostředí, jaké je v Tolkienových knihách nebo v zemi Oz světa Franka Bauma," napsala kritička listu The New York Times Michiko Kakutani. I kritici, kteří již měli podle svého tvrzení Pottera "po krk", jako Chauncey Mabe z floridského Sun-Sentinel, nemohli nové knize odolat. "Zdá se, že Rowlingová mění pravidla psaní pro děti. Nejen, že se vyrovnává kvalitám a požitkům, které udělaly z prvních čtyřech knih největší nakladatelský úspěch v dějinách, ale ještě je překračuje, napsal Mabe.

Autorka potterovek J. K. Rowlingová již prostřednictvím mluvčího nakladatelství Bloomsbury potvrdila, že začala psát šestý díl.

Reklama

Související témata:

Související články

Režisér třetího Pottera přijede do Prahy

Mexický režisér Alfonso Cuarón, který právě natáčí ve Skotsku třetí pokračování Harryho Pottera přijede na konci června na mezinárodní přehlídku současného...

Harry Potter se vrací po tříleté přestávce

Jedinečný čarodějnický učeň Harry Potter se vrací mezi čtenáře s příběhem z pátého ročníku svého studia na škole čar a kouzel v Bradavicích. Milióny čtenářů...

Výběr článků

Načítám