Hlavní obsah

Režisér třetího Pottera přijede do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mexický režisér Alfonso Cuarón, který právě natáčí ve Skotsku třetí pokračování Harryho Pottera přijede na konci června na mezinárodní přehlídku současného výtvarného umění Prague Biennale, které se koná od 26. června do 24. srpna ve Veletržním paláci.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

Je autorem jednoho z krátkých snímků promítaných ve filmové sekci. Na bienále představí sestřih ze zákulisí nově připravovaného filmu podle třetí knihy Joanne Rowlingové "Harry Potter a vězeň z Azkabanu".

Jednačtyřicetiletý Alfonso Cuarón, který začínal v mexické televizi, se prosadil i v Hollywoodu. Natočil mimo jiné adaptaci Nadějných vyhlídek Charlese Dickense s Gwyneth Paltrowovou a Robertem de Nirem, spolupracoval na scénáři Hartovy války s Brucem Willisem a jeho americký debut Malá princezna byl označen za jeden z nejlepších filmů roku 1995. Cuarón je také tvůrcem filmu Mexická jízda. Příležitost natočit další část filmové ságy o Harry Potterovi dostal po Chrisu Columbovi, který na třetím díle spolupracuje jako producent.

Podle organizátora Prague Biennale a vydavatele časopisu o umění Flash Art Giancarla Politiho Cuarón je ztělesněním podtitulu Periferie do centra. "Je typickým umělcem ze země s bohatou kulturní vitalitou, ale mimo tradiční centrum filmové produkce. A přesto brány velkého světa filmu směle boří," řekl Politi. Jedním z cílů Prague Biennale je dokumentovat proces rozkladu velkých mezinárodních center umění ve prospěch dosavadních periferií. Právě proto budou na Prague Biennale k vidění díla autorů z Číny, Afriky či Střední Ameriky.

Související témata:

Výběr článků

Načítám