Hlavní obsah

Po stopách Járy Cimrmana se vydá televizní cestopis

Postavu největšího Čecha Járy Cimrmana lidé mají v takové oblibě, že po něm začali pojmenovávat turistická místa po celé republice. Zmapovat se je rozhodl režisér Patrik Ulrich, který na scénáři cestopisné série Po stopách Járy Cimrmana spolupracoval se spoluzakladatelem Divadla Járy Cimrmana Zdeňkem Svěrákem.

Foto: Česká televize

Průvodcem cestopisu Po stopách Járy Cimrmana je Miroslav Táborský.

Článek

Šestidílný cestopis, který bude od 3. května uvádět druhý program České televize, budou po místech spojených s „neuznaným géniem“ putovat herci Divadla Járy Cimrmana spolu se svým kolegou, průvodcem Miroslavem Táborským.

Foto: Česká televize

Miloň Čepelka s režisérem Patrikem Ulrichem.

„Nejezdíme po místech, která bychom divákům chtěli vnutit. Navštívili jsme s kamerou ty destinace, kde nás lidé požádali o svolení památník Cimrmanovi vytvořit. Místech, kde se Cimrman stal jejich. Jedna z posledních žádostí byla od majitele staré zděné transformační stanice, který z ní chce vybudovat samoobslužný Cimrmanův výčep,“ vysvětlil Zdeněk Svěrák.

Foto: Česká televize

Zdeněk Svěrák s Miroslavem Táborským na záběru z dokumentu.

Diváci se spolu s ním a Robertem Bártou budou moci podívat do Pojizeří, kde je například možné se rozhlédnout z majáku, od něhož je to k moři stovky kilometrů. Nebo obdivovat sousoší Járy Cimrmana, Růženky a inspektora Trachty, které v roce 2020 vytvořil sochař Radomír Dvořák. K němu zavítá Jan Hraběta, Miloň Čepelka a Petr Reidinger. Do jižních Čech, mj. do Písku, kam umělec a vynálezce připlul na voru, zamíří Petr Brukner.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloň Čepelka, Miroslav Táborský, Zdeněk Svěrák a Petr Brukner a Stopy Járy Cimrmana.

Své stopy má Cimrman i na Moravě, třeba v Lipníku nad Bečvou je nábřeží Járy Cimrmana bez vody. Nejen tam je objeví Ondřej Vetchý. V Praze si pak o Cimrmanových bahenních lázních připravil referát jeden z nejmladších cimrmanologů Vojtěch Kotek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám