Hlavní obsah

Planina je příležitostí kvalitně se bát

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jsme si tak trochu zvykli a možná se i smířili s tím, že tolik módní severská krimi překypuje potoky krve, brutálními zločiny a absurdními vraždami. Horor Planina, zpracovaný jako audiokniha, pětačtyřicetiletého islandského spisovatele Steinara Bragiho ovšem patří do úplně jiného světa.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Ne že by se při jeho poslechu ve skvělém podání Lukáše Hlavici netajil dech a nenaskakovala husí kůže. Důvod je ovšem jinde. Planina je promyšlený a mistrně vystavěný příběh se specifickými rekvizitami. Tou velmi podstatnou je islandská příroda.

Nekonečné odlidštěné pláně, písečné a kamenité, bez stromů působící osudovou dusivostí, lidská bezmocnost a fantazie podnícená temnou ostrovní mytologií. To všechno jsou kulisy, do nichž Steinar Bragi umístil svůj zdánlivě jednoduchý, a přitom neodbytně gradující příběh.

Dvojice mladých podnikatelů s partnerkami vyrazí na výlet a za hluboké tmy a mlhy jejich džíp narazí do osamělého černého domu a neopravitelně se poškodí. Je třeba přenocovat, a to i přesto, že dům je obýván více než podivnou starou paní a zjevně pomateným staříkem.

Zpočátku banální nehoda se pozvolna mění v noční můru, když čtveřice zjišťuje, že k návratu do civilizace jí brání další a další nepochopitelné překážky. Autor navíc postupně rozkryje charaktery a osudy hlavních postav, které nepatří právě k nejsympatičtějším. Jsou však zcela uvěřitelné a reálné, byť kladný hrdina je mezi nimi k pohledání.

Poslech audioknihy je strhující, nicméně stále tíživější a tíživější. K tomu zásadní měrou napomáhá i sugestivní horečnatá hudba George Crumba, kterou původní desetidílnou rozhlasovou četbu propojila režisérka Apolena Novotná.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám