Hlavní obsah

PKF – Prague Philharmonia slaví třicátiny

Třicáté narozeniny letos slaví orchestr PKF – Prague Philharmonia. V jubilejní sezoně se rozhodl propojit českou hudbu se špičkovými zahraničními interprety.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitelka orchestru Kateřina Kalistová a šéfdirigent Emmanuel Villaume

Článek

Šéfdirigent a hudební ředitel tělesa Emmanuel Villaume na středeční tiskové konferenci uvedl, že k letošní sezoně bylo potřeba sestavit výjimečný program. „Slavnostní, reprezentativní, plný děl, v nichž PKF zazáří a která pro ni mají hlubší význam,“ upřesnil.

Své založení dirigentem Jiřím Bělohlávkem si PKF – Prague Philharmonia připomene, když odehraje stejně jako tehdy Koncertantní symfonii Es dur Wolfganga Amadea Mozarta. Ze zahraničních interpretů si s tělesem zahraje například trumpetistka Lucienne Renaudin Varyová, houslistky Midori a Anne Akiko Meyersová, saxofonistka Valentina Michaudová, klavírista Alexandr Tirsa či harfista Emmanuel Ceysson.

Foto: Milan Malíček, Právo

Koncertní mistryně PKF – Prague Philharmonia Romana Špačková zahrála na tiskové konferenci

Ve třicáté sezoně, která je také sezonou českých skladatelů, kromě hudby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka či Bohuslava Martinů lidé v podání orchestru uslyší díla Vítězslavy Kaprálové, Václava Pichla, Iši Krejčího nebo Václava Jindřicha Veita.

Podle svého šéfdirigenta je orchestr ve skvělé kondici. „Je za námi pandemie, ze které jsme si vzali ponaučení, že se nic nedokáže vyrovnat živé hudbě. Trochu jsme se báli, že si lidé zvyknou na streamy a sledování na počítači, ale ukázal se opak. Lidé si uvědomili, že se živý koncert nedá nahradit. Vracejí se ve velkém a s obrovskou energií, a to nám dělá velkou radost,“ uvedl Villaume.

„Chceme být plní života a koncerty, které jsme odehráli, to ukázaly. Je pro mě velké privilegium, že mohu s tímto orchestrem růst. Vždycky říkám, že ředitel nějaké instituce by jím měl zůstávat pouze v případě, kdy rostou oba. Za sebe mohu říct, že mám rozhodně pocit, že rostu. Doufám, že to tak má i orchestr,“ dodal Villaume, který je v čele PKF od roku 2015.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám