Hlavní obsah

PKF – Prague Philharmonia by bez Bělohlávka nebyla

Před osmadvaceti lety vznikla z iniciativy dirigenta Jiřího Bělohlávka Pražská komorní filharmonie, dnes nesoucí název PKF – Prague Philharmonia. Patří k respektovaným českým orchestrům, uznávaným i ve světě. Od roku 2015 v jejím čele stojí francouzský dirigent Emmanuel Villaume.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Violoncellista Lukáš Pospíšil hrál na tiskové konferenci k zahájení nové sezony PKF – Prague Philharmonia.

Článek

U zrodu PKF – Prague Philharmonia stál také violoncellista Lukáš Pospíšil, který je téměř od počátku fungování tělesa koncertním mistrem violoncell. V letech 1988 až 1991 působil jako člen skupiny i jako koncertní mistr violoncell v mezinárodním Gustav Mahler Jugendorchester (Mládežnický orchestr Gustava Mahlera).

S kolegy z tohoto orchestru, mezi kterými byla také jeho manželka, založil komorní smyčcový orchestr a pro Právo vzpomínal, jak jezdili na soustředění do Machova nedaleko Hronova. Jeden ze zakladatelů, dirigent Tomáš Hanus, seznámil s činností orchestru svého profesora Jiřího Bělohlávka. Soubor ho zaujal a další rok se soustředění orchestru aktivně zúčastnil.

„Tehdy měl problémy v České filharmonii, kde byly třenice. Rezignoval na své místo. Shodou okolností jsem jel tenkrát s ním a Českou filharmonií na zájezd a zažil tu atmosféru,“ vyprávěl Pospíšil, který k Bělohlávkovi chodil také na dirigentské konzultace.

„V té době mu přišla nabídka z Armádního uměleckého souboru, kde chtěli založit orchestr z profesionálních muzikantů, který by reprezentoval ministerstvo obrany a vojsko. Po dlouhém přemýšlení na to kývl a vznikla Pražská komorní filharmonie,“ uvedl Pospíšil.

Ministerstvo obrany zaručilo pět let jejího fungování. Po roce to ale zpochybnilo. „Pár poslanců v čele s Milanem Uhdem se za nás postavilo, a tak byla pětiletá podpora dodržena. Od té doby orchestr pokračuje, ale bez Jiřího Bělohlávka bychom neměli vůbec šanci,“ vysvětlil.

Ačkoli slavný dirigent z České filharmonie odešel a založil Pražskou komorní filharmonii, která mohla být brána jako konkurenční, nebo dokonce jako trucpodnik, napětí nebylo. „Vždycky jsme byli kolegové,“ vysvětlil Pospíšil. O dobrých vztazích svědčí ostatně i to, že se Bělohlávek stal v roce 2012 šéfdirigentem českých filharmoniků.

V čele PKF – Prague Philharmonia stál Jiří Bělohlávek od jejího založení až do roku 2005, následně se stal jeho čestným uměleckým ředitelem. Druhým šéfdirigentem byl v letech 2005 až 2008 švýcarský dirigent a flétnista Kaspar Zehnder a v letech 2008 až 2015 český dirigent Jakub Hrůša.

PKF – Prague Philharmonia má před sebou řadu koncertů v rámci abonentní řady, v komorním a orchestrálním cyklu a cyklu soudobé hudby. V červenci orchestr čeká zahajovací koncert k českému předsednictví v Radě Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám