Hlavní obsah

Peter Jackson promítnul v Las Vegas část Hobita

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Peter Jackson promítnul na CinemaConu v Las Vegas deset minut ze svého filmu Hobit, jenž má být letos největším a nejúspěšnějším filmem sezóny.

Článek

Hobit s britským hercem Martinem Freemanem v hlavní roli půjde do kin letos v prosinci. Režisér se chlubí, že ho natočil s frekvencí 48 snímků za vteřinu, standard byl dosud 24. Díky tomu prý bude obraz mnohem krásnější a hladší.

"Pohyb vypadá více reálně, je to pro oči mnohem jemnější," tvrdí Jackson. Nicméně server BBC napsal, že někteří z přítomných si stěžovali, že to stejně vypadá jako levná televizní produkce.

Jackson uvedl, že to bude chtít nějaký čas, než se nový přistup vyladí, s čímž prý diváci v sále souhlasili.

Deník The Los Angeles Times uvedl, že to bylo "hyper-realistické". Úvodní letecký pohled na hory údajně vypadal čistěji než většina dokumentů o přírodě. Ale efekt vypadal jinak ve scénách s herci v kostýmech, jejichž každý pohyb a každý pór byl krystalicky  čistý. Jeden divák si stěžoval, že to vypadá jako televizní film.

"Bylo to až moc přesné, moc jasné, kontrast ještě není vyladěný, všechno vypadalo buď moc jasně, nebo černě," postěžovali si někteří.

Agentura Associated Press napsala, že obraz byl "barvitý a s listy trávy, rysy tváří a tyčícími se horami výraznými až svítícími."

Dvoje Vánoce s Hobitem

Velkofilm o Hobitovi bude dvoudílný, první díl půjde do kin v prosinci 2012, druhý v prosinci 2013. Oficiální názvy zní The Hobbit: An Unexpected Journey (Hobit: nečekaná cesta) a The Hobbit: There and Back Again (Hobit: tam a zase zpátky).

Natáčení na Novém Zélandu provázela téměř nekonečná série problémů, do kterých se zapojila i tamní vláda. Nejdřív se nevědělo, jestli studio bude mít peníze na natáčení, pak se měnil režisér a vypukla i stávka kvůli platům pro novozélandské pracovníky. Představitel Bilba Martin Freeman předloni smutně zažertoval, že jsou "připraveni točit hned v roce 2015".

Ve filmu se objeví Cate Blanchettová (Galadriel), Elijah Wood (Frodo) nebo Ian McKellen (Gandalf). Spoustu práce měli i výtvarníci a designéři Dan Hennah, Alan Lee a John Howe. Hudbu složil Howard Shore.

Hobit je tak obrovskou investicí, že dokonce hýbal s kurzem novozélandské měny. Odhaduje se, že celkově do země přinesl jednu miliardu amerických dolarů a tamní vláda poskytla Hollywoodu pobídky a slevy na daních v hodnotě 100 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám