Hlavní obsah

Páslo dievča pávy. V nové Perinbabě opět zazní slovenská lidová píseň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně za týden vstoupí do českých i slovenských kin nová pohádka Juraje Jakubiska Perinbaba a dva světy. „Je krásná. A zazní v ní výborná hudba,“ láká diváky do kin Jorik Jakubisko, který otci s natáčením i produkcí jeho posledního projektu vydatně pomáhal.

Závěrečná píseň PerinbabyVideo: Bontonfilm

 
Článek

Vedle již představené titulní písně Slovenská od Mira Žbirky – šlo vůbec o jeho poslední skladbu – do světa tvůrci posílají další, lidovku Páslo dievča pávy. Ta zazněla již v Perinbabě (1985) „jedničce“.

Nově ji nazpívala Lucia Šoralová v doprovodu skupiny Nerez. Shodou okolností byla Perinbaba prvním filmem, který viděla v kině. Bylo jí tehdy osm let. „Je to jedna z mých nejhezčích vzpomínek na dětství. Když jsem po promítání stála před kinem, nemohla jsem se ubránit slzám. Dodnes neexistuje filmové dílo, které by ve mně vyvolalo větší emoce. Dodnes si ten pocit pamatuji,“ zavzpomínala.

Znovu a znovu

Na Novinkách píseň tvůrci představují v exkluzivní premiéře s klipem, jemuž dominují záběry z nového filmu. Autorem hudby k němu je pak manžel Šoralové Ondřej Soukup. Ten musel, jak upřesňuje Jorik Jakubisko, prokázat mimořádnou trpělivost: „Měl vždy vše hotové, ale táta pohádku přestříhal. Začínal potom znovu a znovu…“

Zavřete oči, abyste lépe viděli. Ohlédnutí za Jurajem Jakubiskem

SALON

V příběhu jsou jinak podle něj nejdůležitější fantazie, humor a poezie. Hlavní hrdina Lukáš, syn Jakuba a Alžběty z „jedničky“, se vydá do světa hledat štěstí a lásku.

Juraj Jakubisko se uvedení své poslední pohádky do kin nedožil. Zemřel letos v únoru. V tu dobu byla již – až na maličkosti – dokončená. Novinky a Právo jsou jejími mediálními partnery.

„Jednička je na Slovensku vánoční klasikou. Věřím, táta tomu věřil také, že uspěje i dvojka,“ uzavírá Jorik Jakubisko.

Pohádkové loučení Juraje Jakubiska: Perinbaba a dva světy míří do kin, objeví se i Giulietta Masina

Film

Mira Žbirku a Juraje Jakubiska spojil nový klip k písni Slovenská

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:
Lucia Šoralová
Lidové písně

Výběr článků

Načítám