Hlavní obsah

Mira Žbirku a Juraje Jakubiska spojil nový klip k písni Slovenská

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěváka a hudebníka Mira Žbirku a režiséra Juraje Jakubiska spojil film Perinbaba a dva světy, který bude uveden do kin v prosinci tohoto roku. Žbirka pro něj složil písničku Slovenská. Videoklip ze záběrů z filmu sestříhal Jakubisko.

Klip k písni SlovenskáVideo: archiv umělců

 
Článek

„V době karantény jsme nikdo nemohli cestovat a mně, který stále pendluje na trase Praha – Bratislava, se začínalo stýskat po Slovensku. Vzpomněl jsem si na nádherné obrázky z nového filmu Juraje Jakubiska Perinbaba a dva světy, které mi Juraj předtím ukazoval a ptal se, zda bych k filmu nenapsal píseň. Tyto dvě věci se spojily a inspirovaly mě ke skladbě Slovenská. Když teď vidím klip, který Juraj sestříhal z filmových záběrů, myslím si, že se to prostě muselo stát,“ podotýká ke spolupráci Miro Žbirka.

Juraj Jakubisko dodává: „Ve svých filmech vždy pracuji se silnými hudebními motivy. Před pětatřiceti lety jsem v pohádce Perinbaba stvořil vládkyni sněhu a větru, která se stala součástí slovenských Vánoc. Možná i proto záběry z nového filmu Perinbaba a dva světy Mekyho inspirovaly k této krásné intimní hudební zpovědi. Když jsem ji poprvé uslyšel, tak jsem neodolal a vytvořil jsem k ní videoklip.“

Mekyho singl Slovenská je zároveň novinkou na výběrovém albu The Best Of Miro Žbirka, které na třech nosičích nabídne 64 skladeb. Vyjde 4. září, stejně jako reprezentativní kniha textů a akordů Songbook.

Do života je osobně uvede v rámci Cinema Acoustic Tour ve vybraných kinech Cinestar. Program je následující: 15. 9. - Ostrava, 16. 9. – Olomouc, 23. 9. – Liberec, 29. 9. a 30. 9. – Praha Anděl, 2. 10. – Prešov, 4. 10. – Martin a 6. 10. Bratislava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám