Hlavní obsah

Padající muž z 11. září

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspirací románu Padající muž Dona DeLilla byla fotografie Roberta Crewa z 11. září 2001 zachycující muže padajícího z bortící se budovy v New Yorku. I právník Keith, hrdina příběhu, prchá z budovy a obalený směsí krve i prachu se ocitá v bytě ženy, s níž se rozvedl.

Článek

DeLillo se tak dostává k prazákladům lidského chování v krizi. Spolu s hrdinou se ptá, proč se vydal právě k Lillianě, která ho pak nechává u sebe přespávat.

Keith navíc zjistí, že aktovka, kterou tak křečovitě po celou dobu útěku svíral, nepatří jemu. Podle v ní uložených dokladů najde vdovu po majiteli, mladou černošku, se kterou se pojednou cítí být také spojený.

DeLillo dává slovo další postavě dramatu, i když okrajově. Je to mladý Arab Hammád, jeden z těch, kdo seděli v řídící kabině letadla, které narazilo na věže.

DeLillo se stále více zajímá o nitro člověka

Český čtenář si může připomenout téměř sedmisetstránkový autorův román Podsvětí (česky 2002). Obraz začínající legendárním homerunem baseballového utkání v USA v roce 1951, jemuž se stane „partnerem“ jiná rána – test sovětské atomové bomby. Obraz půlstoletí života v USA pod hrozbou atomové smrti.

DeLillo, kritikou vynášený i zatracovaný, se stále více zajímá o nitro člověka a často těžce zdůvodnitelné příčiny jeho chování.

Don DeLillo: Padající muž

Don DeLillo: Padající muž Euromedia Group – Odeon,

Don DeLillo: Padající muž Euromedia Group – Odeon, přeložila Zuzana Mayerová,

232 stran, 229 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Robert Vano: I mravenci mají volby

Před objektivem mu pózovala Ornella Mutiová i Tereza Maxová, pro nejprestižnější módní časopisy pracoval s Jacqueline Bissetovou, Cindy Crawfordovou nebo Naomi...

Výběr článků

Načítám