Hlavní obsah

Hvězdou Frankfurtského knižního veletrhu je elektronická kniha

V centru pozornosti letošního Frankfurtského knižního veletrhu prý není žádný spisovatel, ale dvě čtečky elektronických knih - takzvané eBooks. Svá zařízení ve Frankfurtu nad Mohanem představují americký internetový prodejce Amazon a japonský výrobce elektroniky Sony.

Článek

Firma Sony na veletrhu oznámila, že na jaře uvede na německý trh svůj Sony Reader PRS-505, Amazon zase dělá reklamu na eBook Amazon Kindle. Sony svým pronikáním na evropský trh zřejmě vytvoří tlak na Amazon.

Ten datum oficiálního uvedení konkurenčního zařízení Amazon Kindle na německý trh ještě neoznámil, ale je už nyní největším prodejcem knih a elektronické knihy prodává za necelých deset dolarů (kolem 180 korun). Elektronické knihy jsou speciální přenosná zařízení podobná iPodům. Jejich nejdůležitějším komponentem je velký displej a ovládací prvky pro listování textem.

Elektronická kniha je těžká jako běžný mobil

Elektronické knihy umožňují ukládání textových, zvukových i obrazových souborů. Displej je například u Sony Readeru možné nastavit na čtyři různé odstíny na stupnici šedi, lze na něm číst i pod přímým slunečním světlem a na jedné stránce je možné zůstat bez spotřeby energie.

Přístroj od Sony váží 260 gramů a do své elektronické paměti dokáže pojmout asi 160 knih - s dodatečnou paměťovou kartou však až 13 000. Cenu zařízení zatím firma neprozradila, ale ve Francii jej už prodává za 299 eur (přes 7400 korun). Kindle se od listopadu loňského roku prodává jen v USA, momentálně za 359 dolarů (6600 korun).

Místo knihkupectví, budeme nakupovat na internetu

Zvláštností zařízení je jeho vlastní formát (AZW), v němž je možné textové soubory stahovat přímo prostřednictvím bezdrátové sítě Amazon Whispernet. Na tu se lze připojit bezplatně. Tématem eBook se ve Frankfurtu zabývají v diskuzích i nejrůznější experti na elektronizaci literatury.

Vesměs pokládají obchod s elektronickými knihami jako nejdůležitější trh budoucnosti v knihkupecké branži. Německá internetová Platforma Libreka!, která momentálně nabízí přes 73 000 knih německojazyčných nakladatelství ke čtení v počítači, prý v první polovině příštího roku zahájí prodej knih v textových formátech určených pro eBooks.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám