Hlavní obsah

Optické hrátky na plátnech umělce Jiřího Hilmara klamou oko a pobaví mysl

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiasedmdesátiletý Jiří Hilmar byl jedním ze zakládajících členů Klubu konkretistů v Čechách. Po letech se nyní vrátil z Německa na profesní návštěvu Čech, aby zde výstavou připoměl svá díla, která jsou založena na optické iluzi a vyvolávají dojem pohybu. Jeho hry s divákovou pozorností rozhodně stojí za pozornost.

Článek

Poznávání zákonů geometrie i organických tvarů v kombinaci s poznatky o možnostech lidského vnímání vedly na začátku šedesátých let řadu zahraničních umělců k inspiraci op-artovým uměním. Umělci se tak snažili vyvolat na obrazech různými prostředky vyvolat zdání pohybu, stability, tepla či naopak chladu, tance a různých jevů a vjemů, které naše oko vnímá často automaticky a s jistým zkreslením.

Jiří Hilmar, rodák z Hradce Králové, je jedním z umělců, které právě tento směr umění nadchl. Před řadou let ale emigroval do Německa a řadu let svou tvorbu v Čechách nevystavoval. V roce 1993 ale vystavoval například na výstavě Poesie racionality ve Valdštejnské jízdárně v Praze, v roce 95 zase na výstavě Nová citlivost  v Brně.

Optické reliéfy oklamou oko a pobaví mysl

Nyní ale své "Optické reliéfy" vystavuje na stejnojmenné výstavě. Po dlouhé odmlce se nyní představují Hilmarovy starší práce v Praze. Návštěvníci tak mohou obdivovat řadu op-artových děl tohoto umělce a nejen je. K vidění jsou i dřevěné sochy, kterým se Hilmar později věnoval.

Umělce okouzlil i směr arte povera, který umožňoval umělcům tvořit díla z velmi levných materiálů - ze dřeva,papíru, nedopalků cigaret, nalezených obalů a látek apod. Některá Hilmarova díla jsou tak relativně vzácnou kombinací op-artu a arte povera.

Při pohledu na jeho tato jistě si jistě řada lidí vzpomene na tvorbu Zdeňka Sýkory, který také patří k významným představitelům české abstrakce. [celá zpráva]

Výstava se koná v Nové síni s adresou Voršilská 3, Praha 1 a trvá do 1. března, je otevřena denně od 11 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám