Hlavní obsah

Ondřej Provazník má povolení zpívat písně Karla Gotta

Ondřej Provazník je šestadvacetiletý zpěvák, jenž má od Karel Gott Agency svolení zpívat písně z repertoáru Karla Gotta. Koncertuje sám i s Big bandem Felixe Slováčka. Právě s ním vystoupí i na svém Narozeninovém koncertu, který proběhne 11. května v pražském divadle Semafor.

Foto: Lucie Levá

Ondřej Provazník už nahrál první sólové album. Vyjde na podzim.

Článek

„Písničky Karla Gotta zpívám řadu let. V roce 2020 mi ale došlo, že po jeho smrti na ně má asi někdo vlastnická práva, a bylo by tím pádem dobré požádat, abych je mohl zpívat lidem dál,“ prozradil Právu Provazník.

Ve spolupráci s Alenou Skovajsovou, jež stojí v čele Nadačního fondu Šťastná hvězda, oslovil Karel Gott Agency, která se o záležitosti spojené se jménem zesnulého zpěváka stará.

„Komunikoval jsem s paní Lídou Sekaninovou. Ve finále mi od ní přišel e-mail s povolením uvádět pořad Ondřej Provazník s písněmi Karla Gotta, v němž mohu mistrovy písně zpívat. Pak jsem ještě požádal, jestli by to šlo udělat tak, aby stejné povolení nedostalo dalších deset zpěváků. Byl jsem ubezpečen, že agentura nemá v plánu udělovat je někomu jinému,“ dodal.

„Vždy jsem poslouchal skladby zpěváků ze šedesátých let. Některé doma, jiné u babičky. Když jsem slyšel první Gottovy písničky, strhly mě stejně jako třeba písně Paula Anky nebo Elvise Presleyho,“ nahlédl do starých dob mladý zpěvák.

Vzniklé mezigenerační souznění si vysvětluje poctivostí přístupu k práci, která je z Gottovy tvorby patrná, i tím, že je takzvaně stará duše a má k repertoáru starších zpěváků přirozený vztah. Líbil se mu také přístup, který měl Gott k fanouškům. Tvrdí, že i tím si vybudoval svou popularitu.

„Když můj manažer Vojta pověsí na Facebook nějaké video, na kterém zpívám, říkám mu, že můj a Gottův hlas si nejsou podobné. On mi ale tvrdí opak a odkazuje mě na ohlasy, v nichž naprostá většina lidí tvrdí, že jako Gott zpívám. Učil jsem se tedy tu podobnost mezi našimi hlasy hledat a musím říct, že už ji vnímám,“ vysvětlil Provazník.

Reakce na jeho písničky jsou buď absolutně kladné, anebo odmítavé. Paradoxně ho to těší, protože se drží hesla, které bylo důležité i pro jeho pěvecký idol. Když jsou reakce mezní, znamená to, že zpěvák posluchače zaujal.

Provazníkův koncertní repertoár tedy tvoří písně Karla Gotta. Natočil už dokonce album, které dostalo název Rockový nebe. Vyjít by mělo na podzim a budou na něm jeho verze Gottových skladeb.

„Vybíral jsem ty, které se mi líbily, jsou z Gottových posledních alb a byly médii trochu přehlíženy. Deska Dotek lásky z roku 2012 byla podle mě jedna z jeho nejlepších. Právě na ní je spousta písní, které chci zpívat. Na mém albu je i písnička Každý den je jinačí. Karel ji nazpíval v Německu pro Polydor, ale v češtině nikdy nevyšla. Upozornili mě na ni Petr a Pavel Ormové, u  nichž jsem natáčel. Řekli mi, abych ji zkusil nazpívat, protože to zatím nikdo neudělal. Krásný český text k ní napsal Pavel Vrba,“ vysvětlil.

Žádné původní skladby na chystaném albovém debutu nebudou. Provazník s nimi hodlá přijít až na druhé desce. Dvě písně už pro něj napsali Ormové a otextoval je Eduard Krečmar.

FOTO: Do Volhy přisedl Karel Gott

Film

4 Tenoři vzdávají klipem hold Karlu Svobodovi a seriálu Cirkus Humberto

Kultura

Reklama

Související témata:
Ondřej Provazník

Výběr článků

Načítám