Hlavní obsah

OBRAZEM: Zikovu knihu aktů pokřtil Tomáš Třeštík na legendárním balkoně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 2018 u příležitosti své retrospektivní výstavy v pražském Mánesu fotograf a filmař Adolf Zika prohlásil, že tímto uzavřel svou tvůrčí kapitolu fotografa, málokdo mu to věřil. Alespoň ten, kdo ho dobře znal a věděl, že jeho posedlost zaznamenáváním obrazu ve všech formách je těžko zastavitelná.

Foto: Jan Šída , Právo

Adolf Zika pokřtil knihu společně s kolegou Tomášem Třeštíkem.

Článek

Uběhly čtyři roky a na světě je fotografická publikace Fifty Shades Of Light (Grada, 138 stran, 599 Kč), která ukazuje asi nejlepší autorovu disciplínu, černobílé akty. Knihu s ním pokřtil jeho kolega fotograf Tomáš Třeštík na balkoně, na němž už několik let zvěčňuje slavné a známé osobnosti (a stihl pokřtít i jeho kalendář Woman 2023 ve Foto Škoda).

Na rozdíl od Roberta Vana se Zika zaměřuje na ženy, na rozdíl od Tona Stana s jejich těly tolik neexperimentuje a na rozdíl od Jana Saudka není okouzlen nadměrnou hmotností modelek.

Jeho akty jsou skutečné akty, nahotu alibisticky neschovává v modelčiných rukách a nohách nebo ve stínech. Nebojí se ukázat ňadra, hýždě či klín s pubickým ochlupením.

Zároveň je prezentuje tak, že výše uvedené erotické symboly nevystrkuje do světa na první dobrou. Jeho díla nejsou transparentně pornografická, ale naopak nenásilným způsobem poukazuje na ženskou krásu křivek, plných tvarů i ladných gest.

Jeho modelky přitom nejsou depilované krásky umělohmotné vizáže evokující figuríny z výloh obchodů s módou. Nejsou to ani anorektické dívky, které sotva dosáhly hranice plnoletosti a vypadají jako kost a kůže. Vypadají jako slečny od vedle nebo dívky, které běžně potkáváme na ulicích.

Zíka touto knihou potvrdil, že svůj umělecký rukopis dovedl téměř k dokonalosti. Otázka je, kam ho lze ještě posunout. Možná by bylo zajímavé zjistit, jak by takto pojatý ženský akt fungoval v jiném kontextu, třeba v industriálním nebo brutalistním prostředí moderních aglomerací.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Padesát odstínů světla - Adolf Zika (2022, pevná)

Reklama

Související témata:
Adolf Zika

Související články

Výběr článků

Načítám