Hlavní obsah

Co známý fotograf Tomáš Třeštík ukrývá ve své knihovně?

Komerční článek

Fotograf Tomáš Třeštík nám umožnil nahlédnout do ikonického bytu na Letné. Rozpovídal se hlavně o lásce ke knihám.

Foto: knihkupectví Martinus.cz

Rozsáhlá knihovna Tomáše Třeštíka, která se rozšiřuje již přes 25 let.

Článek

Četba a literatura je oblíbený relax pro spoustu našich čtenářů. Máte to tak i Vy?

Pro mě četba asi úplně relax není, protože u ní neumím vypnout. Musím se na ní soustředit, a to je také důvod, proč čtu málo. Vím o tom a chci to změnit.

Foto: knihkupectví Martinus.cz

Literatura a knihy jsou Tomášovou posedlostí.

Co považujete za největší poklad Vaší knihovny?

Nejzásadnější je asi monografie od Bohdana Holomíčka, kterou jsem dostal těsně po revoluci. Bohdan Holomíček je fotograf, který mě extrémně ovlivnil a ta kniha už není k sehnání. Mám ji i podepsanou a jde o takovou mou bibli.

Když se rozhlédneme kolem, vidíme unikátní umělecké kousky na každém rohu. Jaký další druh umění, kromě fotografie, se řadí mezi Vaše nej?

Rád přes historii věcí poznávám svět. Když se například začnete zajímat o nějakého designéra, tak zjistíte, že udělal nejprve křeslo a následně stůl nebo sochu. Nějak díky tomu ten svět víc poznávám, a i od toho se odvíjí můj zájem o knihy, které jsou, vedle fotek, moje oblíbená posedlost. Mám menší separátní knihovny, které se týkají mých největších aktuálních zájmů. Jednu dobu šlo o staré hodinky, potom tenisky atd.

Kterou knihu ze své knihovny byste rád věnoval dalšímu čtenáři? Který příběh si zaslouží, aby ho četl někdo další?

Vybral jsem Příběhy věcí – Sto artefaktů za posledních sto let, kterou dala dohromady Petra Nováková. Jsem přesvědčený, že se jedná o tak krásnou knihu, která si zaslouží, aby se přes Knihovrátek dostala dál.

Foto: knihkupectví Martinus.cz

Příběhy věcí je titul, který Tomáš Třeštík prodal přes Knihovrátek. Ulovíte jí?

Police plné knih jsou asi v každé domácnosti. Nacházejí se na nich většinou tituly, které jsou pro nás srdcovkou, ale i takové, které byly přečteny pouze jednou. Dopřejte těmto knihám nový život a pošlete příběh dál přes službu Knihovrátek od knihkupectví Martinus.cz, stejně jako to udělal Tomáš Třeštík.

Foto: knihkupectví Martinus.cz

Přes Knihovrátek prodává knihy i Tomáš Třeštík.

Celý postup, jak knížky vyměnit za poukázky, naleznete na webu Martinus.cz.

Výběr článků

Načítám