Hlavní obsah

Obětí lukostřelce v Norsku byla i německá hudebnice Nebelhexë

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi oběťmi, které ve středu zahynuly rukou lukostřelce v norském Kongsbergu, byla i německá hudebnice a zpěvačka Andrea „Nebel” Haugenová (52) známá také pod uměleckým jménem Nebelhexë. Orientovala se především na styly darkwave a neofolk, ale spolupracovala také s black metalovými kapelami Cradle of Filth a Satyricon.

Foto: Reuters

Jednou z obětí lukostřelce byla také hudebnice Andrea Haugen Meyer, Andrea „Nebel” Haugenová (52) známá také pod uměleckým jménem Nebelhexë.

Článek

Haugenová v roce 1996 založila neofolkový projekt Hagalaz’ Runedance, který se zabýval tématy ze severské mytologie. Na tato témata napsala také řadu knih.

Pod jménem Nebelhexë vystupovala od roku 2003. Mimo jiné v roce 2009 s americkou zpěvačkou a klávesistkou Jarboe vydala coververzi skladby Don't Kill the Animals od zpěvaček Niny Hagen a Lene Lovich.

Text kritizuje kruté zacházení se zvířaty používaných na pokusy a prosazuje vegetariánství jako cestu prosazování práv zvířat. Veškerý výtěžek zpěvačky věnovaly organizaci PETA bojující za práva zvířat.

Jejím dalším projektem byl Aghast, který vydal v roce 2012 album Gaslights a v roce 2013 album Penetrate.

Jako své hudební vlivy uváděla zpěvačku Kate Bushovou, dream popovou skupinu Cocteau Twins a gregoriánské mnichy z kláštera Santo Domingo de Silos. Ze začátku skládala ve stylu neofolkové skupiny Death In June.

Narodila se v Hannoveru v roce 1969 jako Andrea Meyerová. Jeden čas se živila jako fetiš modelka. Později působila jako vokalistka kapely Cradle of Filth. Její vokály lze slyšet na debutu této skupiny The Principle of Evil Made Flesh.

Právě na turné s Cradle of Filth poznala kytaristu black metalové skupiny Emperor a svého budoucího manžela Tomase Haugena, který vystupuje pod uměleckým jménem Samoth. S Haugenem se později rozvedla, ale nechala si jeho příjmení. Měla s ním jednu dceru. Dlouhodobě žila v Norsku a Velké Británii.

Zármutek nad jejím předčasným odchodem vyjádřila řada kolegů z branže. Například švédská neofolková skupina Ordo Rosarius Equilibrio její úmrtí na Facebooku označila za nesmyslné a naprosto předčasné.

Při středečním útoku v norském Kongsbergu útočník na ulici lukem zavraždil pět lidí.  Ještě ve středu byl zadržen a předběžně obviněn. Šlo o 37letého Dána, který se před lety přihlásil k islámské víře. Policie prověřuje i variantu, že k obratu na víru ve skutečnosti nedošlo, protože nedodržoval některá pravidla a přikázání pro věřící.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám