Hlavní obsah

Nové knihy - PS: Miluju tě i Vyhaslý případ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V začínajícím předvánočním shonu vám přinášíme několik tipů na zajímavé knižní dárky. Ženy potěší román spisovatelky Cecelie Ahernové PS: Miluju tě. Vyhaslý případ, který právě vychází, je slavný román Grahama Greena.

Článek

Cecelia Ahernová: PS: Miluju tě

Něžný, zábavný a nečekaně romantický román, jejž si čtenáři uchovají v srdci a v mysli ještě dlouho poté, co otočí poslední stránku. Koncem roku bude mít u nás premiéru film natočený podle této knihy.

Holly a Gerry patří k těm šťastným manželským párům, jimž by každý mohl závidět. Náhle, v jeho třiceti letech, odhalí lékaři u Gerryho rakovinu v konečném stadiu. Holly si vůbec nedokáže život bez Gerryho představit a vlastně si ani nic takového představovat nechce.

Jenže Gerry s ní má jiné plány. Pár měsíců po jeho smrti dostane Holly balíček dopisů, které pro ni její manžel sepsal a v nichž ji žádá o splnění nečekaných úkolů. S pomocí těchto dopisů, svých potrhlých kamarádek a milující rodiny, která ji někdy dohání k šílenství, Holly postupně objevuje nový život; život dokonce rozmanitější než ten, který ji osud donutil nechat za sebou.

BBart, překlad Barbora Listíková, 376 str., váz., 376 Kč

Kolektiv autorů: Co kdyby to dopadlo jinak?

Úspěšný titul Virtuální dějiny, ve kterém se známí světoví historici zabývají kontroverzním tématem "co kdyby", byl inspirací i pro skupinu předních českých historiků.

Byla Bílá hora nevyhnutelným vyústěním sporů českých stavů s panovníkem? Muselo se Rakousko-Uhersko v roce 1918 rozpadnout? Co kdybychom se v roce 1938 bránili? Jak by vypadal poválečný vývoj Československa bez odsunu Němců? Existovalo jiné vyústění Pražského jara v roce 1968 než sovětská invaze? To je jen několik otázek, které si nepochybně klade každý, kdo se jen trochu zajímá o naše dějiny.

Dokořán, 184 str., váz., 225 Kč

Graham Greene: Vyhaslý případ

Greenovo "srdce temnoty" z roku 1961 rozehrává věčná témata svatosti, povolání, lásky, víry a zoufalství s mistrovstvím, pro něž bývá právem nazýván Dostojevským dvacátého století.

V autobiografické knize Úniky Greene v souvislosti s Vyhaslým případem píše: "Představa víry jako poklidného moře byla navždy tatam - víra byla spíše jako bouře, ve které byli ti šťastní pohlceni a ztraceni, zatímco ti, co neměli štěstí, přežili a byli s ranami a krvácejícími šrámy vyvrženi na břeh.

Lepší člověk si na okraji tohoto krutého moře mohl najít práci na celý život, ale mně můj vlastní průběh života neskýtal žádnou sebedůvěru, abych mohl nabízet nějakou pomoc. Neměl jsem žádné apoštolské poslání a volání po duchovní pomoci mě přivádělo k šílenství z vlastní neschopnosti. K čemu jinému byla církev než ku pomoci těmto trpícím?... "

Kalich, překlad František Fröhlich, 228 str., váz., 240 Kč

Blanka Kovaříková: Rada Vacátko a jeho hříšní lidé aneb Jak to bylo doopravdy

V této knize najdete životní příběhy detektivů, rozhovory s jejich potomky i televizními představiteli.

Jaroslav Marvan v nezapomenutelné roli TV seriálu Hříšní lidé Města pražského se zapsal do paměti diváků natrvalo. Málokdo však už ví, že ztvárnil autentickou postavu vládního rady Josefa Vaňáska, od jehož narození letos uplyne už 130 let.

Historie slavné pražské Čtyřky, pestré životní příběhy pánů detektivů v buřinkách, jejichž potomky, ale i televizní představitele autorka vyzpovídala, dávné kriminální případy z policejního archivu a množství nádherných fotografií ze seriálu, jeho zákulisí i ze soukromí zúčastněných tvoří obsah výpravné knížky, která potěší nejen milovníky literatury faktu.

Brána,  168 str. vč. fotodokumentace., váz.

Arto Paasilinna: Vlčí léto laponského mlynáře

Jeden z nejlepších románů oblíbeného spisovatele se odehrává na finském venkově po druhé světové válce a ukazuje vážnější polohu Paasilinnovy tvorby.

Podivínský mlynář Gunnar Huttunen provokuje vesničany nejenom svým nočním hlasitým vytím, ale především svobodomyslností, touhou žít podle svých představ a neohlížet se na konvence. Podaří se mu uprchnout z psychiatrické léčebny, kam ho sousedé dají zavřít, a prožívá krásné léto se zamilovanou propagátorkou pěstování zeleniny Sanelmou a s pošťákem a alkoholikem Piittisjarvim. Hon na mlynáře ovšem neustává, beznadějná situace spěje k překvapivému konci...

Hejkal, 208 str., váz., 219 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám