Hlavní obsah

Nové knihy - Michal Viewegh, Ondřej Neff i Philip K. Dick

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pultech knihkupectví najdete mimo jiné i následující novinky: jako každý rok v květnu i letos vydává Michal Viewegh nový román, ten letošní se jmenuje Andělé všedního dne. Ondřej Neff přichází s knihou Tušení podrazu, v němž pátrá po třetím, ztraceném dílu Součkovy trilogie ´Tušení´. Muž z vysokého zámku je jedním z vrcholných románů Philipa K. Dicka.

Článek

Michal Viewegh: Andělé všedního dne

Mladá vdova, učitel autoškoly, sebevrah a čtyři andělé - to jsou protagonisté nové knihy Michala Viewegha. Nejčtenější současný český spisovatel v ní s fabulační a kompoziční bravurou vypráví příběh jediného dne, na jehož konci se tři lidské osudy spojí v jeden. Sám autor novelu charakterizuje jako "svižnou story o lidech, andělích a umírání" či "knížku o nás všech, jejichž čas je dávno vyměřen, ale přesto se chováme, jako bychom tu měli být věčně".

Druhé město, 128 str., 150 Kč

Ondřej Neff: Tušení podrazu

Třetí díl proslulých Tušení se ztratil brzy poté, co jejich autor Ludvík Souček zemřel. Třicet let po této události přichází Součkův žák a následovník Ondřej Neff se svou vizí, jak to tenkrát se Součkem a jeho dílem bylo.

Vysvětlení nachází v podrazu, který nastává v těchto dnech, v současné době. Neffova vize je mrazivá v přesnosti líčení. Vždyť to tak může být, řekne si čtenář, a když ne dnes, tak zítra. Tušil Souček už před třiceti lety to, co se možná odehrává dnes? Neff tvrdí, že ano, a je na čtenáři, aby posoudil, zdali má pravdu. A také je na čtenáři, zda mu při tom bude naskakovat husí kůže...

Albatros, 436 str., 339 Kč

Philip K. Dick: Muž z Vysokého zámku

Jedna z nejpřístupnějších a zároveň nejmnohoznačnějších knih Philipa K. Dicka získala jako jediná roku 1963 čtenářskou cenu Hugo za nejlepší vědeckofantastický román.

Píše se rok 1962 a patnáct let po americké kapitulaci v Kalifornii vládne japonská okupační správa. Po Spojených státech ale za japonského pobaveného přihlížení a německého běsnění koluje podivná kniha, v níž Spojenci druhou světovou válku neprohráli. Pravda o světě naruby se snad skrývá v narážkách věštební Knihy proměn I-ťing, jejíž náznakovou řeč se snaží rozluštit okupanti, kolaboranti i zahořklí vlastenci.

Argo, překlad Robert Tschorn, 248 str., 238 Kč 

Miloš Čermák, Miloš Gašparec: Hana Hana - Ty kráso!

Po knížkách nazvaných Ty jo a Ty vogo přichází třetí pokračování. Nejmenuje se Ty kráso náhodou.

Jak říká Hana (ta s modrými vlasy), "Fakt to jako neznamená, že bysme předtím nebyly krásný. Jasně že jsme byly krásný. Určitě krásnější než učitelka na děják nebo Hilda." A Hana (ta s většími prsy) ji doplňuje: "Naše třetí knížka se jmenuje Ty kráso proto, že tohle oslovení používá jeden fakt dost hezkej kluk ze třeťáku. Možná ho v našem komixu taky uvidíte." A neuvidíte jen jeho, ale taky třeba Hildu (ano, je to kráva, ale do komixu už patří), Dýdžeje (ten je "libovej", jak by řekla Hilda), Majka, Bráchu, pornoherečku Samantu, Janu a Janu ... no zkrátka všechny postavy, které se týden co týden objevují v dnes už kultovním komixovém seriálu.

BBart, 104 str., váz., 199 Kč

Margriet de Moorová: Utonulá

Zatím poslední román nizozemské prozaičky přináší v příběhu dvou sester odehrávajícím se na pozadí katastrofálních záplav, jež postihly jižní část země během zimy roku 1953, neobyčejně zdařilou variaci na autorčino oblíbené téma nicotné události či náhody, jež natrvalo poznamená zbytek života jejích hrdinů.

Zatímco třiadvacetiletá Lidy důvěřivě odjíždí na jeden ze zélandských ostrovů zastoupit o dva roky mladší sestru na návštěvě její kmotřenky, Armanda se chystá ve společnosti sestřina manžela na amsterdamský večírek. V tu chvíli ještě nikdo netuší, že Lidy zůstávají pouhé dva dny života a Armanda se po její smrti vdá za jejího muže, jako by měla beze zbytku převzít sestřinu životní roli. A přece jako by plnost posledních okamžiků Lidina života uprostřed běsnícího živlu vydala za celá desetiletí Armandiny nové existence, ubíhající v pohodlí a klidu, ale postrádající opravdovost a vnitřní smysl...

Paseka, překlad Magda de Bruin-Hüblová, váz., 280 str., 249 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám