Hlavní obsah

Nohavicův Don Giovanni má být událostí sezóny

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší událostí ostravské divadelní sezóny patrně bude chystaná pondělní premiéra Dona Giovanniho v Národním divadle moravskoslezském. Autorem nového českého libreta k této opeře všech oper je písničkář Jarek Nohavica. Divadlo svůj nový titul uvádí pod názvem Potrestaný prostopášník aneb Don Giovanni.

Článek

ľPremiéra nového nastudování nejznámější Mozartovy opery se koná přesně po 220 letech od její světové premiéry v Praze, která byla ve své době vrcholnou kulturní událostí. "Premiéra Dona Giovanniho se uskutečnila v pondělí 29. října 1787 v pražském Nosticově divadle. Naše premiéra proto bude ve stejný den a také v pondělí. Pokusíme se tak vyvolat Mozartova ducha a doufám, že toho nebudeme litovat," vysvětlil ředitel divadla Luděk Golat.

Jarek Nohavica s operním souborem NDM spolupracoval už loni. Za přebásnění Mozartovy opery Cosi Fan Tutte získal několik ocenění. Don Giovanni je jeho druhým operním libretem. "Když jsem někdy před třiceti lety poslouchal z vinylové desky Mozartovu Figarovu svatbu, říkal jsem si, jaké by to bylo někdy si napsat aspoň jednu árii v češtině. A teď se mi moje přání splnilo," řekl Nohavica.

Libreto vytvořil podle doslovného překladu z italského originálu. Práce na Donu Giovannim byla podle Nohavici mnohem náročnější než na Cosi Fan Tutte.. "V Donu Giovannim je každá postava daleko jedinečnější po muzikální stránce. Jinak zpívá Leporello, který má napsané jednoduché čtvrtinkové a osminkové noty, a jinak zpívá Donna Anna, která zpívá dlouhé táhlé tóny, položené do emocí, a ty žádají daleko složitější hledání vhodného slova, který by korespondovalo s obsahem a zároveň se dalo zpívat. Zní to možná banálně, ale slovo srdce nebo smrt se prostě dlouze zazpívat nedá," řekl Nohavica.

V hlavní roli Gurbaľ

Ten je v pořadí už šestým českým libretistou Dona Giovanniho, poslední překlad je z dílny Rudolfa Vonáska. Nohavica tvrdí, že Potrestaný prostopášník pravděpodobně není jeho posledním operním libretem. "Pokud bych měl pokračovat Mozartem, tak ta Figarova svatba se mi sama nabízí, ale zatím raději nic neslibuji. Kromě toho je řada dalších krásných oper jiných autorů, o kterých si dovedu představit, že bych je přebásnil," dodal Nohavica.

V hlavní roli Dona Giovanniho se představí Martin Gurbal, kterého měl původně alternovat známý zpěvák Daniel Hůlka. Ten již Dona Giovanniho zpíval italsky v Praze. Vzhledem ke zdravotním problémům ale Hůlka nestihl roli v ostravské inscenaci nastudovat, a tak za něj během několika prvních uvedení zaskočí bratr Martina Gurbaľa Marek.

Režisérem představení je Michal Tarant. Práce na inscenaci byla podle něj mimořádně náročná, a to hlavně vzhledem k těžké choreografii, během které musejí pěvci zvládnout náročné pěvecké party. "Zkoušení bylo vyčerpávající. Ze zpěváků se opravdu řinul pot, někdy mi jich bylo až líto, protože si na zkouškách sáhli na hranici svých možností," řekl režisér.

Pondělní premiéra je připravena na pondělí od 19 hodin, druhá premiéra pak o den později od 18.30 hodin. Třetí uvedení je naplánováno na 4. listopadu od 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám