Hlavní obsah

Nejočekávanější filmy roku 2024: Pokračování Duny nebo muzikálový Joker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předchozí rok byl ve znamení scenáristické stávky, která zadržela filmovou produkci, v roce 2024 nás tak zaplaví extra porce atraktivních filmů. Každý si najde to své; můžeme se těšit na superhrdiny, animáky, české kosmonauty, dokonce i remake němého filmu. Podívejte se na deset nejočekávanějších filmů roku 2024.

Duna: Část druháVideo: Vertical Entertainment

 
Článek

1. Duna 2

Intergalaktické intriky, zrady a mocný vizuál pouštní planety Arrakis, kterou provrtávají gigantičtí pouštní červi… Po úspěšném prvním díle (2021) se vracíme do světa, který se točí kolem melanže, koření, které svému uživateli poskytuje nadlidské schopnosti.

Kvůli němu nejmocnější rody bojují o nehostinnou planetu Arrakis, jediné místo, kde lze melanž těžit. Hrdinou druhého dílu je Paul Atreides (Timothée Chalamet), který se snaží zachránit zbytky svého rodu. Pomohou mu k tomu beduíny inspirovaní Fremeni, zejména (nejen) jeho oku lahodící Chani (Zendaya). Dále hrají Javier Bardem, Stellan Skarsgård, Josh Brolin, Florence Pughová nebo Christopher Walken.

RECENZE: Druhá Duna je vizuálním skvostem

Film

2. Joker 2

Todd Phillips udělal v prvním díle ze stereotypního superpadoucha Batman univerza závažný sociální komentář a kupodivu to velmi dobře funguje. Zkrachovalý komediant Artur Fleck (Joaquin Phoenix) je duševně nemocný člověk, terorizovaný bezcitnou společností.

Tak dlouho se chodí Artur šikanovat, až se z toho jeho příčetnost utrhne, takže se vydá na cestu vražedného řádění. V druhém díle je Artur zavřený v léčebně a jeho nová psychiatrička Harleen Quinzelová (Lady Gaga) v něm nalezne obsesivní zalíbení. I nyní se budou posouvat hranice žánru - film bude totiž muzikál.

Joaquin Phoenix a Lady Gaga natáčejí nového Jokera

Kultura

3. Mickey 17

Konečně hrdina, se kterým se můžeme ztotožnit. Budoucnost, průzkum kosmu. Osidlování ledové planety. Mickey je pěšák na tu nejhorší práci, kam by ani robota nevyhnal. Proti strojům má zásadní výhodu. Když zemře, je jeho tělo znovu vytvořeno se zachovanými vzpomínkami.

Režisér Pong Čun-ho zazářil filmem Parazit (2019), a jestli můžeme soudit i například podle jeho filmu Ledová archa (2013), poslouží mu sci-fi jako prostředek pro sociální komentář.

4. Deadpool 3

Ukecaný superhrdina Deadpool (Ryan Reynolds), co se nebojí hodit nějaký ten vtípek i směrem k divákovi, je obdařený extra výkonnými až splašenými buňkami, které ho dokážou superrychle léčit a činí ho zábavně a nebezpečně nestabilním.

Ve třetím díle můžeme očekávat řízný mix Marvelu a světa X-menů, protože se s Deadpoolem spojí Wolverine v roli Hugha Jackmana. Víme zatím to, že svět bude více marvelovský, takže zábava bude pramenit jednak z toho, jak těžce bude Deadpool zapadat, a především jak bude Wolverina štvát.

RECENZE: Deadpool 2. Hlášky a utrhané končetiny

Kultura

5. Kosmonaut z Čech

Americký divák je zvyklý na svůj typ hrdiny, kterého hraje Tom Hanks, Keanu Reeves nebo Chris Evans. No a najednou se do vesmíru vypraví hrdina český – kosmonaut Jakub Procházka, který místo akce filozofuje, smiřuje se s rodinnou historií a s rozpadajícím se vztahem.

Když si vezmeme, že ho hraje Adam Sandler a celé to režíruje Rohan Renck, spojený se seriálem Černobyl nebo Perníkový táta, je evidentní, že nás čeká mix tak exotický, jako jsou mangové knedlíky.

Trailer Kosmonaut z ČechVideo: Netflix

RECENZE: Na Netflixu přistál divný Kosmonaut z Čech

TV a streaming

6. V hlavě 2

Psychologická lekce (nejen) pro nejmenší od Pixaru. V prvním dílu jsme sledovali malou Riley, které v hlavě úřaduje pět emocí – radost, smutek, strach, nechuť a hněv. Jenže po stěhování rodiny do nového města radost a smutek zmizí… a jelikož v druhém filmu Riley začíná puberta, můžeme nejenom čekat pořádný emoční chaos, ale rozšíření ansámblu o emoce úplně nové - úzkost, závist, otrávenost a stud.

Trailer v Hlavě 2Video: Falcon

V hlavě 2: Do velínu se nastěhuje Úzkost

Kultura

7. Nosferatu

Klasický upír je buď svůdný elegán v dlouhém plášti, anebo krysu připomínající monstrum s dlouhými prsty. Druhý typ vychází z filmu Upír Nosferatu z roku 1922. Remake by se vyloženě nabízel ke stému výročí filmu, jenže to byl režisér Robert Eggers zaměstnán Seveřanem (2022). Jak prokázal i v předchozích filmech Maják (2019) a Čarodějnice (2015), je mistrem stylizovaných, vizuálně vybroušených snímků říznutých folklorem a mytologií.

Hraběte Orloka si zahraje Bill Skarsgård, kterého už jako monstrum známe z filmů TO (2017, 2019), takže je jisté, že jen jeho výrazu se budeme rozkošně bát. Jako žena jeho obsesí se předvede Lily-Rose Deppová a jako místní Van Helsing Willem Dafoe. A pozor - nezbytný děsivý upírský hrad si zahraje středočeský Rožmitál.

10 kultovních hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Film

8. Furiosa: Sága šíleného Maxe

Postapokalyptická Austrálie, ve které zůstaly jen bandy motorkářů a osamělých tuláků. Originální sérii z přelomu 70. a 80. let restartoval Šílený Max: Zběsilá cesta v roce 2015. Tom Hardy si zahrál titulního Maxe, který chrání uprchlý harém krásných žen před „císařem“ Joem.

Nutno přiznat, že hlavního hrdinu zastínila rebelka Furioza (Charlize Theronová), která vyzněla jako rozhodnější a vynalézavější postava. Není proto divu, že se režisér rozhodl v prequelu (časově se odehrávající před původně vydaným snímkem - pozn. red.) zachytit zrod Furiosy. Její mladší verzi si tentokrát zahraje Anya Taylor-Joyová.

9. Beetlejuice 2

Výstřední Tim Burton svou Wednesday (2022) dobyl mainstream, a tak není divu, že opět popadne Jennu Ortegu a Winonu Ryderovou, zamíchá ji s Monicou Bellucci a Willemem Dafoem a to celé okoření Michaelem Keatonem.

Děj prvního dílu byl krásně postaven na hlavu – páru duchů se do morbidně idylického sídla nastěhuje otravná živá rodina, a tak si pořídí Beetlejuice (Michael Keaton) - vymítače lidí. Je jasné, že nás opět čeká gotická atmosféra, kulisy jako z německého expresionismu a sršení vtipu.

Oblíbená platforma Netflix opět válí. Wednesday je pořádně pekelná Středa

Kultura

10. Civil War

V blízké budoucnosti se četa novinářů protlouká Spojenými státy rapidně upadajícími do občanské války a snaží se přežít mezi totalitární vládou a extremistickými milicemi. Očekávání přiživuje, že režisér Alex Garland už ve snímcích 28 dní poté (2002) a Annihilice (2018) dokázal, že dystopickou blízkou budoucnost a nepřátelské prostředí umí a že v rolích vystoupí Kirsten Dunstová, Jesse Plemons a v roli prezidenta USA chodící testosteron Nick Offerman.

Další filmové novinky 2024

Čeká nás ale mnoho dalších filmů, které stojí za zmínku. Prequel dostane Tiché místo, pokračování filmů Venom, Planeta opic, Kung Fu Panda, Krotitelé duchůGladiátor.

Pán prstenů se po dekádě vrátí ve formě animované War of the Rohirrim, pamětníky středního věku potěší pokračování Karate Kid po 40 letech. Nový film chystá také mistr zvratů Shyamalan (Trap) a vyjde i spin-off Johna Wicka Ballerina s Anou de Armasovou.

Anketa

Na který z filmů se nejvíce těšíte?
Duna 2
49,7 %
Joker 2
8,4 %
Mickey 17
0,8 %
Deadpool 3
18,2 %
Kosmonaut z Čech
4,1 %
V hlavě 2
4,4 %
Nosferatu
2,8 %
Furiosa: Sága šíleného Maxe
4,6 %
Beetlejuice 2
5,3 %
Civil War
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 796 čtenářů.

Nejlepší filmy podle nálady a tipy, když už nevíte, co si pustit

Film

Tipy na nejlepší seriály na Netflixu s českým dabingem nebo titulky

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám