Hlavní obsah

Národní divadlo v jubilejní sezoně, chystá se 19 premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro jubilejní 140. sezonu 2022/2023 připravily soubory pražského Národního divadla devatenáct premiér. Vstoupí do ní i s několika zásadními personálními změnami.

Foto: Milan Malíček

Ilustrační foto

Článek

Činohru povedou od září režiséři Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský (SKUTR). S nimi přichází i dramaturgyně Jana Slouková a režisér Michal Vajdička. Novým hudebním ředitelem Opery ND se stane dirigent Robert Jindra. Na postu hudebního ředitele Státní opery končí Karl Heinz Steffens.

Repertoár Činohry Národního divadla přinese vedle klasiky, jakou jsou Stroupežnického Naši furianti, Schnitzlerův Rej, Euripidovy Bakchantky či adaptace Čapkova Hordubala i projekt režiséra Jiřího Havelky Rozdělení reflektující třicáté výročí rozpadu Československa.

Baletní soubor uvede adaptaci Williamsova dramatu Tramvaj do stanice touha, nové nastudování Prokofjevovy Popelky i poctu legendárnímu choreografovi Georgu Balanchinovi. Operní soubory budou pokračovat v projektu Musica non grata uvedením revuální operety Paula Abrahama Ples v hotelu Savoy. Ve Státní opeře zazní i premiéry Zemlinského opery Šaty dělají člověka a Straussova Růžového kavalíra.

Na scéně Národního divadla se objeví Dvořákova Armida, odložená premiéra Weinbergerovy opery Švanda dudák. Populární dvojici operních aktovek Sedlák kavalír a Komedianti nastuduje režisér Ondřej Havelka, ve Stavovském divadle uvede novou inscenaci Figarovy svatby ženský tým režisérky Barbary Horákové Joly a britské dirigentky Julie Jones.

Dvě premiéry připravuje Laterna magika. První bude komorněji laděná Krajina těla v režii uměleckého šéfa Radima Vizváryho a druhou multimediální projekt Ptačí sněm v režii Petra Formana.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám