Hlavní obsah

Na psím spřežení za krásou nespoutané přírody

Právo, Tereza Frýdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký spisovatel Gary Paulsen za svůj život vydal více než dvě stě knih. Zpravidla se v nich hojně objevují autobiografické prvky. Jinak tomu není ani v Divoké pustině (Alpress, překlad Jana Vlčková, 128 stran, 249 Kč). Přivádí čtenáře do odlehlých krajů amerického státu Minnesota dosud nezasažených lidskou civilizací.

Foto: Alpress

Obal knihy

Článek

Publikace s podtitulem Mrazivé severské putování se psím spřežením přenese čtenáře na magická místa divoké přírody. Hlavními aktéry příběhů v odlehlých končinách jsou zvířata. Ať už se jedná o vlky, medvědy, nebo laně, vždy určují chod dějové linie. A jak sám autor hned v první kapitole upozorňuje, je špatné vyžadovat od nich, aby byli takoví, jaké bychom je chtěli mít.

Čtenář se společně s ním veze na saních psího spřežení, po večerech zakládá oheň v táboře či je svědkem setkání s medvědem. Mimoto se dovídá mnohé zajímavosti ze zvířecí říše, třeba že psi mají zvláštní druh písně, pokud oplakávají smrt blízkého.

Paulsenův styl vyprávění je věcný a strohý, což nemusí mnohým čtenářům vyhovovat. On ale dokáže pomocí malého počtu slov vybudovat napětí. Chování divoké přírody líčí přesvědčivě, spojuje tak něhu a magičnost s její všudypřítomnou sílou a brutalitou. Sled událostí popisuje mnohdy velmi naturalisticky, třeba jak si na umírající lani pochutnávají vlci. K přírodě však vzhlíží s obdivem a pokorou.

Nové knihy: Jiří Tichota, Eva Semotánová a Václav Erben

Kultura

Jednotlivé kapitoly nejsou obsahově provázané, ale vždy předávají určitou moudrost či poselství, která si autor z daného místa či situace odnesl. Katarzí díla je pak popis aljašského závodu Iditarod, kterého se zúčastnil. Více než 1770 kilometrů dlouhou trať absolvoval za sedmnáct dnů a čtrnáct hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám