Hlavní obsah

Nové knihy: Jiří Tichota, Eva Semotánová a Václav Erben

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapelník kapely Spirituál kvintet Jiří Tichota ve výpravné publikaci rekapituluje šedesátiletou historii svého souboru. Další knihy tohoto týdne se zabývají herními aktivitami se psy, objevují se také dvě historické sondy. Polský autor Józef Czapski vzpomíná na nacistickou a bolševickou totalitu, druhá publikace se zabývá ruskými velmocenskými plány, které souvisely s těžbou uranu na okupovaných územích (Československo, NDR). Jako bonus si lze poslechnout audioknihu Poklad byzantského kupce od známého spisovatele Václava Erbena, kterou čte herec Tomáš Jirman.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Anja Jakobová: Hry se psem

Psi coby domácí mazlíčci jsou v naší domovině v kurzu. Autorka nabízí kreativní, přitom snadno proveditelné nápady, jak ho i doma zaměstnat tak, aby to bavilo vás i jeho a mohli jste spolu prožít mnoho veselých chvil. Vysvětlí vám, jak potrénovat duševní gymnastiku hrami, jak si společně pohrát při lapání balonků či lovení kachniček. Váš pes se pak stane platným pomocníkem.

Mladá fronta, 80 stran, 229 Kč

Obal knihy

Jiří Tichota: Spirituál kvintet

Spirituál kvintet patřil po šedesát let mezi nejvýraznější hlasy české hudební scény. Jeho písně zněly nejen z pódií koncertních sálů, ale i od táborových ohňů či z balkónu Melantrichu během sametové revoluce. Po ukončení činnosti kapely v roce 2020 se kapelník Jiří Tichota s ohromným vypravěčským talentem ohlíží zpět. Rekapituluje bohatou historii legendy českého folku i prostřednictvím fotografií a CD s dosud nezveřejněnými nahrávkami.

CPRESS, 224 stran, 690 Kč

Obal knihy

Nathalie C. Parkerová: Ohnivý květ

Poutavý příběh kapitánky Kaledonie Styx, která se se svou dívčí posádkou plaví na lodi Mors Navis. Poté co její rodinu vyvraždil válečník Aric Athair a jeho krvežíznivá armáda, ocitla se Kaledonie sama uprostřed zrádných mořských vln. Stala se kapitánkou a posádku si sestavila z dívek a žen, které stejně jako ona přišly o všechno. Jejich cílem je přežít a pomstít se nepříteli, který se plaví na obávané lodi zvané Ohnivý květ. První díl trilogie Seafire, která svou energií připomíná dravou sílu Wonder Woman, už nadchl tisíce čtenářek a čtenářů.

Slovart, 384 stran, 349 Kč

Obal knihy

Christopher Boehm: Hierarchie v pralesích

Jsou lidé ve své podstatě hierarchické, nebo rovnostářské bytosti? Publikace se na tuto otázku pokouší odpovědět zkoumáním evolučních kořenů našeho sociálního a politického chování. Na základě rozboru modelů chování lidských i lidoopích společenství předkládá autor tezi, že rovnostářské formace jsou vlastně hierarchiemi, v nichž slabí spojují své síly, aby si podrobili silné. Zkoumá původ těchto protikladných módů chování u šimpanzů, bonobů i v raných lidských společenstvích v Arktidě, obou Amerikách, Austrálii i v Africe. Analyzuje sociální struktury lovců a sběračů, kmenových společenství i moderních států a předkládá vysvětlení, jakými způsoby se v nich tyto protikladné tendence projevují.

Academia, 332 stran, 425 Kč

Obal knihy

Józef Czapski: V nelidské zemi 

Autor ve své knize vzpomíná na převratné události 20. století. Narodil se v Praze na Malé Straně, kde také prožil rané dětství. Později žil s rodinou na území dnešního Běloruska. V roce 1920 se účastnil polsko-bolševické války. Po napadení Polska hitlerovským Německem v září 1939 padl při ústupu do sovětského zajetí. Jako jeden z nemnoha unikl tragickému údělu polských důstojníků povražděných NKVD v roce 1940. Svědectví o zmizelých přátelích a kolezích a o svém neúspěšném pátrání po nich shrnul v knihách Starobělské vzpomínky a V nelidské zemi. Po válce žil v Paříži, kde příslušel k polským exilovým umělcům a spisovatelům soustředěných kolem revue Kultura.

Academia, 528 stran, 695 Kč

Obal knihy

Eva Semotánová: Hranice v krajinách

Hranice provázejí člověka od jeho prvních krůčků na planetě Zemi. Jsou myšlené i skutečné, nalézají se v prostoru i v lidské mysli. Tvoří mantinely, jimiž se společnost vymezuje na základě různých idejí, ideologií a zájmových či ovládaných krajin a územních celků – regionů. Regiony se v čase vyvíjely a měnily. Publikace nabídne různé, často neotřelé pohledy na středoevropské hranice a poskytne srovnání s počátky středověkých hranic s hranicemi moderními, především ve 20. století.

Academia, 476 stran, 555 Kč

Obal knihy

Zbyněk Zeman, Rainer Karlsch: Na uranu záleží!: Středoevropský uran v mezinárodní politice 1900–1960

Kniha pojednává o problematice uranu od historie jeho těžby v Krušnohoří přes vznik atomové bomby až po sovětský monopol na československý a východoněmecký uran po druhé světové válce. Pozornost autoři věnují organizaci těžby této suroviny v komunistickém Československu po roce 1948, na které se zásadním způsobem podílely tisíce otroků, tedy politických vězňů v komunistických koncentračních táborech. Pro českého čtenáře zcela neznámou kapitolou jsou okolnosti těžby uranu na saské straně Krušných hor, kde vznikl největší uranový podnik v sovětském táboře – Wismut AG. Mezi jeho zaměstnanci bylo kromě politických vězňů nemalé množství žen pracujících i pod zemí.

Academia, 428 stran, 495 Kč

Obal knihy

Václav Erben: Poklad byzantského kupce

Kapitán Exner znovu na scéně. Tak trochu český James Bond 60. let, a pokud jej autor svede dohromady se stejně silným protihráčem, užije si čtenář, potažmo posluchač s rozkoší vtipné vypointované dialogy. Desetidílná retro detektivka se odehrává v prostředí archeologických vykopávek. Vrahem ale může opravdu kdokoliv a kdo ho najde, najde možná i poklad. Text čte známý ostravský herec Tomáš Jirman, známý ze seriálů Velké sedlo, Místo zločinu Ostrava, nebo Četnické humoresky.

Radioservis, 299 Kč

Obal knihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám