Hlavní obsah

Móda zušlechťuje naše těla, umění zase naše duše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, co nosíme na sobě, se v dnešní době stalo mnohem důležitější než to, co nosíme v sobě. Móda vládne světem a žádná společenská akce si nemůže odpustit defilé celebrit na červeném koberci v modelech od renomovaných návrhářů.

Foto: Jan Šída , Právo

Na výstavě jsou i šaty s motivem od Andyho Warhola, i ty z politické kampaně prezidenta Nixona (zleva).

Článek

Móda se tedy už dávno stala komerčním uměním a platí se za ni stejně horentní sumy jako za obrazy či sochy na dražbách v aukčních domech. Této spojitosti si všimli v Museu Kampa a novou výstavu Móda X umění, která tam je do 5. listopadu, pojali jako pomyslnou konfrontaci noblesních dámských šatů z 60. až 80. let a uměleckých artefaktů. Šaty pocházejí z litevské kolekce Nadace Alexandre Vassiliev, díla ze sbírky Musea Kampa.

Kurátorka Martina Vítková vždy vytvořila pomyslný dialog mezi šaty a vizualitou obrazu, kresby nebo grafiky. Návštěvníka hned u vchodu přivítá figurína oděná do večerních šatů ze zeleno-černého kohoutího peří. Jejich design koresponduje s koláží Jiřího Koláře, na které dominují výrazně rudá ženská smyslná ústa a eroticky rozšířené chřípí nosu. Protože je figurína bez hlavy, evokuje to nadpřirozenou pohádkovou postavu, která se zjevuje na hradech, s hlavou levitující mimo tělo.

To tylové večerní šaty, které oblékala Hitlerova milenka a manželka Eva Braunová, působí už velmi reálně. Vyvolávají v člověku strohý, přísný, ale i velmi nepřístupný dojem. Grafika Čestmíra Janoška Sazovky ukazuje zvláštní, potemnělou přízračnou krajinu, na které, stejně jako u šatů, hraje výraznou roli kontrast černé a bílé.

Mnohem veselejší jsou šaty s motivem Campbellovy polévky výtvarníka Andyho Warhola Campbell’s Soup Cans z roku 1962.

S jejich červeno-bílým vizuálem krásně korespondují erotické motivy Ladislava Sutnara. Podobnou estetiku mají také jednorázové šaty na politickou kampaň prezidenta Nixona s dominantním logem Nixon Now.

V některých případech je dvojice šaty versus umělecké dílo postavena na opravdu výrazném kontrastu. To je případ červených hedvábných večerních šatů z návrhářské dílny Pierre Cardin a prostorového objektu Stana Filka. Temně rudá propanbutanová bomba udělaná ve stylu letecké pumy v tomto případě působí jako pěst na oko.

Na vernisáži výstavy bylo řečeno, že móda zušlechťuje naše těla, zatímco umění naše duše. Vytvořené dvojice tuto teorii podporují. Stejně jako lidskou představivost, která u jednotlivých kontextů může nalézat velmi překvapivé vztahy.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Museum Kampa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám