Hlavní obsah

Míra stahování nelegální hudby stále narůstá, tvrdí britská studie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Velké Británii si prý letos stahovalo nelegální hudbu okolo 7,7 miliónu lidí a dohromady zkopírovali asi 1,2 miliardy skladeb. Alespoň to tvrdí studie, kterou si zpracovala asociace britského nahrávacího průmyslu.

Foto: Novinky

Celá generace už si zvykla na to, že hudba je zadarmo.

Článek

Geoff Taylor z asociace nahrávacího průmyslu si stěžuje, že tento "parazit" stále více ničí celý obor. Naopak různá občanská sdružení říkají, že vydavatelé žádají opatření, která omezují práva lidí, jen aby si zvýšili své příjmy.

Vydavatelé si myslí, že zhruba tři čtvrtiny v Británii stažené hudby tvoří nelegální mp3, přestože legální stahování se celkem rozvíjí a existuje tam už 67 internetových firem nabízejících legální stahování.

"Je to parazit, který hrozí, že zbaví celou generaci talentovaných mladých lidí šance na kariéru v hudbě a brzdí investice do rozvíjející se oblasti digitální zábavy," uvedl Taylor a dodal, že urgentně žádá nové zákony proti pirátům.

Analytik Mark Mulligan se domnívá, že ačkoliv hudební průmysl bojuje proti pirátství více než desetiletí, vůbec se mu nepodařilo tento proud zastavit. Technologie se totiž rozvíjejí mnohem rychleji než protiopatření. "Máme tu generaci, která si myslí, že hudba je na internetu ke stažení zdarma," uzavřel.

Už dříve ale asociace hudebního průmyslu uvedla, že letos poprvé po šesti letech prodej hudby neklesl, ale stoupl. Legální stahování šlo nahoru o více než 50 % a dosáhlo tržeb okolo 154 miliónů liber, zatímco v roce 2008 to bylo jen 101,5 miliónu. V ČR je na tom legální stahování mnohem hůře. Největší internetoví prodejci raději ani nechtějí zveřejňovat přesná čísla.

Reklama

Výběr článků

Načítám