Hlavní obsah

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech odstartuje Zátopek

Lenka Hloušková, Novinky, kat, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světová premiéra filmu režiséra Davida Ondříčka s Václavem Neužilem a Marthou Issovou v hlavních rolích zahájí 20. srpna 55. ročník Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. V úterý to oznámili organizátoři akce s tím, že letos budou tvůrci soutěžit „jen“ ve dvou sekcích: v Hlavní soutěži a Soutěži Na východ od Západu.

Záznam: TK k 55. ročníku MFF Karlovy VaryVideo: KVIFF

 
Článek

„Je mi milou povinností oznámit, že zahajovacím filmem festivalu bude Zátopek, příběh nejslavnějšího atleta všech dob. Premiéra bude 20. srpna,“ uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška s tím, že je to vlastně příběh Davida Ondříčka, který dlouhé roky pracoval na tom, aby mohl film natočit. „I on je takový vytrvalec,“ shrnul.

Film Zátopek představuje trailer, do kin jde koncem srpna

Film

Zájem českých filmařů

„Sešlo se nám k posouzení neobvykle velké množství českých filmů, za což jsme rádi. Byly mezi nimi také dokumenty. Do hlavní soutěže se jich na konec dostalo několik, konkrétně tři... A vůbec poprvé se představí snímek z Iráku, konkrétně z Kurdistánu,“ řekl umělecký šéf MFF KV Karel Och.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Och a Jiří Bartoška vystoupili 29. června 2021 na programové tiskové konferenci k nastávajícímu ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech

I v sekci Na východ od Západu budou tři české snímky. Mimo jiné hraný snímek režiséra Jana Foukala Marťanské lodě nebo dokument Adély Komrzý Jednotka intenzivního života.

Jako z Hollywoodu, ale spíš z Brna. Křenková a frontman Květů natočili romanci

Film

„Doufáme, že pro řadu filmů bude karlovarský festival výrazným odrazovým můstkem pro světovou kariéru, což se stává,“ pokračoval Karel Och.

Ve zvláštním uvedení bude navíc na MFF KV představeno osm filmů, včetně již zmíněného Zátopka.

Pocta nadaci The Film Foundation

Festival bude probíhat do 28. srpna. V rámci MFF KV se bude konat také jedinečná pocta nadaci The Film Foundation, kterou v roce 1990 založil americký filmař Martin Scorsese.

Foto: Právo

Martin Scorsese

Nezisková organizace, u jejíhož vzniku stál před jednatřiceti lety, je jedním z klíčových hráčů v oblasti ochrany a zachování filmového dědictví. Díky ní bylo zrestaurováno více než 900 klasických titulů z celého světa.

VIP hosté? Uvidí se

Karel Och se také vyjádřil k počtu snímků, které se ve Varech letos představí: „Jsme minus třicet filmů, bude jich sto dvacet. Obvykle jich bývá až sto padesát. Jsme schopni je zopakovat pětkrát, šestkrát, aby je mohli vidět všichni diváci.”

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kdo vyhraje letos? Organizátoři zveřejnili filmy, které se budou ucházet o ceny 55. ročníku MFF v Karlových Varech.

Dodal, že neustále monitorují situaci, aby mohli na akci přijmout všechny filmaře. Mimo jiné se řeší, zda budou uznávány i jiné vakcíny proti covidu-19, než schválila EU. Řada potenciálních hostů totiž žije mimo Unii.

Na karlovarský festival přijede Johnny Depp

MFF KV

Jiří Bartoška k tomu vtipně doplnil, že stále s někým o něčem vyjednávají: „Jsme taková cestovní kancelář last minute. Nevíme, kdo přijede. Nevíme, kdo se nebude bát. Záleží na situaci, jaká bude.”

Do Varů dorazí herec Ethan Hawke

MFF KV

Připravení na omezení

Loni organizátoři doufali, že fanouškům poskytnou alespoň mimořádnou podzimní verzi, tzv. ročník 54 ½, nicméně i tato akce nakonec musela být na základě vládních nařízení zrušena. Letošní ročník byl pak z důvodu nejisté pandemické situace o více než měsíc odložen.

Opravený Thermal čeká první hosty

Ekonomika

„K tomuto kroku jsme se rozhodli po pečlivém zvážení současné situace a také po konzultaci s odborníky. Doufáme, že v průběhu následujících měsíců dojde k významnému rozšíření vakcinace a díky tomu zvládnutí pandemické situace, tak aby bylo možné uspořádat karlovarský festival v maximálně bezpečné formě pro jeho hosty a návštěvníky. Jsme pochopitelně připraveni dodržet všechna platná opatření,“ řekl ke změně termínu Bartoška s tím, že věří, že příští ročník už by se měl uskutečnit ve standardním termínu na začátku července.

Dyk či Mauréry hrají v Kadrnkově dramatu. Hlavní hrdina se probere z kómatu

Film

55. ročník MFF KV, Hlavní soutěž

  • Atlas ptáků / Bird Atlas, režie: Olmo Omerzu. Česká republika, Slovinsko, Slovenská republika, 2021, 92 min, Světová premiéra
  • Boiling Point / Bod varu, režie: Philip Barantini. Velká Británie, 2020, 94 min, Světová premiéra
  • Ezmûn / The Exam / Zkouška, režie: Shawkat Amin Korki. Německo, Irák, Katar, 2021, 89 min, Světová premiéra
  • Guerres / Wars / Boje, režie: Nicolas Roy. Kanada, 2021, 84 min, Světová premiéra
  • Každá minuta života / Every Single Minute, režie: Erika Hníková. Česká republika, Slovenská republika, 2021, 80 min, Světová premiéra
  • Láska pod kapotou / At Full Throttle, režie: Miro Remo. Česká republika, Slovenská republika, 2021, 85 min, Světová premiéra
  • Nö / Ne!, režie: Dietrich Brüggemann. Německo, 2021, 119 min, Světová premiéra
  • Le Prince / Princ, režie: Lisa Bierwirth. Německo, 2021, 125 min, Světová premiéra
  • Strahinja Banović / As Far as I Can Walk / Strahinja, režie: Stefan Arsenijević. Srbsko, Francie, Lucembursko, Bulharsko, Litva, 2021, 92 min, Světová premiéra
  • La terra dei figli / The Land of the Sons / Země potomků, režie: Claudio Cupellini. Itálie, 2021, 118 min, Mezinárodní premiéra
  • Zbornica / The Staffroom / Sborovna, režie: Sonja Tarokić. Chorvatsko, 2021, 126 min, Světová premiéra
  • Zpráva o záchraně mrtvého / Saving One Who Was Dead, režie: Václav Kadrnka. Česká republika, Slovenská republika, Francie, 2021, 90 min, Světová premiéra

Reklama

Výběr článků

Načítám