Hlavní obsah

Pro Levinsona s Hanzlíkem uspořádali v Grandhotelu Pupp slavnostní večeři

Právo, Rudolf Voleman

Další ze slavnostních večeří na letošním 53. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech byla uspořádána na počest amerického oscarového režiséra Barryho Levinsona, herce Jaromíra Hanzlíka a novozélandské herečky Thomasin McKenzie.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Šéfkuchař Grandhotelu Pupp Martin Piták s kolegyní připravuje dobroty na slavnostní festivalovou večeři

Článek

Pořádána byla v pátek večer v Grand restaurantu a připravena byla pro čtyřicet hostů.

Všechny zmiňované hvězdy filmu seděly společně u stolu s manželi Bartoškovými a překladatelkou. „Hovořil jsem se všemi, nejkratší dobu s Barrym Levinsonem, který mi stihl říct, že byl naprosto konsternovaný přijetím Karlovaráky, tedy jeho filmu, který tady promítal. I po třiceti letech, když uváděl Rain Mana ve Velkém sále, tak ho dojala atmosféra, která to provázela,“ popisoval setkání karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA).

Nejdéle ale Kulhánek hovořil s novozélandskou herečkou McKenzie. „Je jí osmnáct let a byla tady celý festival. Hrála ve snímku Beze stop, který jsem viděl a byl opravdu úžasný. Její herecký projev byl naprosto famózní,“ uvedl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Barry Levinsonse podepisuje fanouškům.

„Hovořili jsme spolu o Karlových Varech, které si zamilovala, a pak rovněž o filmech, které jsme společně na festivalu viděli. Byl to pěkný a poměrně dlouhý rozhovor,“ dodal Kulhánek.

„Jaromír Hanzlík připomněl své dojetí, které zažil v městském divadle s aplausem vestoje. Ta atmosféra ho tam naprosto dostala,“ konstatoval Kulhánek (celá zpráva).

Samotná večeře se nesla samozřejmě ve slavnostním duchu. „Nedostali jsme tentokrát k večeři žádný požadavek, takže menu bylo vlastně mou invencí,“ prozradil šéfkuchař karlovarského GH Pupp Martin Piták. „Chtěli jsme překvapit hosty rychlým tříchodovým menu, které je lehké. Vzhledem k tomu, že je teplo, tak jsme nechtěli, aby to bylo něco moc složitého,“ pokračoval šéfkuchař.

„Všechny talíře se ale vrátily prázdné, všichni byli spokojení, večeři si pochvalovali, takže se to povedlo,“ dodal šéfkuchař.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaromír Hanzlík

Zatímco Tim Robbins, který byl hlavním hostem první festivalové slavnostní večeře, je vegan, který se zcela vyhýbá všem živočišným ingrediencím, tentokrát podobné avízo kuchaři karlovarského luxusního hotelu od organizátorů festivalu nedostali.

„V rámci menu jsme ale byli připravení na alergie, na intolerance laktózy a podobně,“ ukazoval Piták na část jídelního lístku s vegetariánskými a veganskými dobrotami.

Nejdříve se na slavnostní večeři podával jemný fenyklový krém s uzenými kachními prsy a mladou řeřichou. Jako hlavní chod servírovali číšníci GH Pupp hovězí svíčkovou Wellington, fazolové lusky, konfitované brambory v másle a silné telecí jus.

„Svíčková Wellington je pravá svíčková pečená v listovém těstě se směsí koření a bylinek,“ vysvětlil šéfkuchař s tím, že telecí jus je silná šťáva z telecích kostí, která se táhne dva dny. Jako dezert se pak podávalo malinové brownies, marakujová omáčka a domácí ostružinový sorbet.

Menu pro vegetariány a vegany obsahovalo studený předkrm v podobě avokáda, červené řepy, manga, černého sezamu a marinovaného baby tuřínu. Hlavním chodem pak byl pečený lilek, zelenina, ratatouille a omáčka z pečených rajčat. Na závěr se podával domácí sorbet.

Oproti slavnostní večeři s Robbinsem, který miluje francouzská vína, se tentokrát podávala kvalitní moravská vína. „Vybrali jsme odrůdy chardonnay a rulandské modré, které vhodně doplnily menu slavnostní večeře,“ dodal provozní náměstek GH Pupp Richard Lhoták. „Víno hostům chutnalo, přičemž pan Levinson ochutnal červené i bílé a oblíbil si moravské chardonnay. Kvalitou moravských vín byl potěšen,“ uzavřel šéf provozu GH Pupp.

Související témata:

Výběr článků

Načítám