Hlavní obsah

Návštěvníci festivalu se ptají hlavně na bankomaty, parkoviště a obchoďáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníkům letošního 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech pomáhají od samého počátku společné hlídky policistů a karlovarských městských strážníků. Řeší mimo jiné dotazy, zejména na bankomaty, obchodní domy a parkoviště, ale také rozdávají dětem upomínkové předměty nebo nabízejí čtyřnohým miláčkům filmu čerstvou vodu v misce.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Děti si mohou vyzkoušet, jak se sedí v opravdovém policejním autě.

Článek

„Od začátku festivalu mohou návštěvníci této kulturní akce na různých místech potkávat mobilní informační centrum, ve kterém jim policisté nebo strážníci poradí a pomohou s nejrůznějšími dotazy,“ uvedl mluvčí karlovarské krajské policie Jan Bílek.

„Během víkendu se návštěvníci nejčastěji dotazovali, kde najdou konkrétní bankomaty, parkovací místa nebo obchodní domy,“ pokračoval mluvčí. „Návštěvníci v informačním centru také dostávají mapu pro lepší orientaci v místě konání filmového festivalu,“ dodal.

Jazykově vybaveni

Společné informační hlídky začínají každý den sloužit v deset ráno na Masarykově třídě u spořitelny. Po obědě se hlídka přesouvá na prostranství před Thermal a odpoledne ji lze potkat na Divadelním náměstí v lázeňském centru Karlových Varů.

„Minimálně jeden z policistů je vždy jazykově vybaven a s cizinci se domluví například německy, anglicky, rusky, a dokonce i španělsky či řecky,“ prozradil policejní mluvčí. „Policisté zde budou vybaveni i přístroji ke zjištění alkoholu v krvi a návštěvníci si tak mohou přijít preventivně nechat provést orientační dechovou zkoušku, aby po festivalových oslavách neřídili svá vozidla pod vlivem alkoholu,“ konstatoval.

 Pexesa, omalovánky

Zvláštní pozornost je upřena na děti, pro které má hlídka připraveny drobné dárky. „Máme k dispozici například omalovánky, vystřihovánky, pexesa a také reflexní pásky anebo pastelky a propisky,“ vyjmenoval mluvčí policie.

Další upomínkové předměty, jako například reflexní přívěšky pro lepší viditelnost za tmy rozdávají strážníci. Zkrátka nepřijdou ani pejsci návštěvníků, pro které je připravena čerstvá voda na osvěžení,“ připomněl Bílek.

V prvním festivalovém víkendu policisté řešili většinou přestupková jednání, týkající se především občanského soužití. „Dále také řešili drobné krádeže a rušení nočního klidu,“ uvedl mluvčí policie. Policisté zaznamenali také případ, kdy muž přišel vlastní nedbalostí o peněženku a doklady.

Ztráta peněženky

„Muž, který se posadil na lavičku kousek od místního hotelu, si na ní položil peněženku s osobními doklady a finanční hotovostí, kterou na místě zapomněl. Když se po pár minutách vrátil na místo, peněženka se už na lavičce nenacházela,“ uzavřel Bílek s výzvou, aby si návštěvníci MFF dávali větší pozor na své hodnotné věci.

Reklama

Výběr článků

Načítám