Hlavní obsah

Zálohomaty se na filmovém festivalu postarají o nápojové obaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Partner Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech – minerální voda Mattoni se letos během konání festivalu postará o cirkulární řešení pro nápojové obaly. Společně s iniciativou Zálohujme.cz, jejímž je společnost Mattoni 1873 zakládajícím členem, připraví tři ECO Life Pointy, kam návštěvníci mohou odevzdat prázdné PET lahve. Ty se tak mohou vrátit třeba na příští ročník festivalu recyklované.

Foto: Mattoni 1873, .

Na karlovarském filmovém festivalu budou k dispozici zálohomaty na PET lahve, které si již vyzkoušela i herečka Sandra Nováková.

Článek

„K odevzdání PET lahví do zálohomatů návštěvníky motivujeme odměnou, kterou za navrácení nápojového obalu dostanou. Za každou vrácenou petku dostanou lístek se slevou na nealko koktejl s Mattoni. Ten návštěvníci uplatní v Mattoni Life Baru u Vřídla a v Dvořákových sadech,“ uvedla mluvčí iniciativy Zálohujeme.cz Lutfia Volfová s tím, zálohomaty návštěvníci najdou v zóně Mattoni Life Bar u Vřídla, v hotelu Thermal a v KVIFF.TV Parku.

Chinaski, Tata Boys, Midi Lidi, Ewa Farna a D.Y.K. Mattonka na festivalu otevře opět svůj bar

Může se hodit

Mattoni, společně s karlovarským festivalem, chtějí minimalizovat množství odhozených lahví ve městě. Kromě zálohomatů pomohou také Lovci petek, kteří budou procházet nejexponovanějšími místy a prázdné petky od návštěvníků vybírat. Neuniknou jim podle Volfové ani lahve odhozené tam, kde být nemají.

Brzy bude povinně

„Již brzy by i v Česku mohl fungovat plošný zálohový systém na PET lahve a plechovky jako v řadě evropských zemí. Návštěvníci filmového festivalu si ale mohou vracení petek do zálohomatů vyzkoušet už nyní. Mattoni pak zajistí, aby byly PET lahve odevzdány k recyklaci. Petky tak dostanou šanci na další život,“ doplnila mluvčí iniciativy.

PET lahve i plechovky budou zálohované od roku 2025

Domácí

O tom, co se děje s petkou v plošném zálohovém systému po vhození do zálohomatu, se návštěvníci dozvědí na velké LED obrazovce na pódiu u Mattoni Life Baru. Mattoni tam několikrát denně promítne krátký film Cesta cirkulární PET lahve, který ukáže koloběh materiálu při recyklaci.

„Opakovaná recyklace je nejšetrnějším způsobem, jak s PET lahvemi nakládat. Materiál cirkuluje stále dokola ze staré do nové lahve, ušetří se tak obrovské množství materiálu, který se nemusí vytěžit,“ konstatovala Volfová, podle které k takovému opakovanému způsobu recyklace dopomůže transparentní a funkční zálohový systém, který by mohl začít fungovat už od roku 2025.

Hvězdy ve Varech. Kdy a kde je uvidíme?

MFF KV

Reklama

Výběr článků

Načítám