Hlavní obsah

KVIFF: Na půjčených kolech se jezdí mezi kinosály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O půjčovnu jízdních kol je na letošním, 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech obrovský zájem. Nejčastěji jeho návštěvníci zapůjčená kola využívají na dopravu mezi kinosály. Právo a Novinky.cz jsou hlavními mediálními partnery MFF.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

O zapůjčení jízdních kol je ve Stanovém městečku zájem zejména ráno.

Článek

„Stanoviště s půjčovnou jízdních kol máme u Grandhotelu Pupp, u Thermalu a ve stanovém městečku na Rolavě,“ uvedl Lukáš Kvasnička, který má půjčovnu společnosti Specialized na festivalu v Karlových Varech.

„K dispozici máme dvacet elektrokol a čtyřiačtyřicet klasických jízdních kol,“ pokračoval. „Denně evidujeme pět set šest zapůjčení, ale přes víkendy je to samozřejmě více,“ prozradil Kvasnička. „Více se půjčují klasická jízdní kola, ale je to dáno tím, že je jich více. Spousta lidí si chce vyzkoušet jízdu na elektrokole,“ doplnil vedoucí festivalové půjčovny.

Každoročně si jízdní kola k jednoduché a ekologické dopravě centrem lázeňského města zapůjčují i herci, režiséři nebo jiné festivalové celebrity. „Například jazzman Jiří Stivín, ten si u nás půjčuje kolo každoročně. Poprvé tu letos byl pro kolo již v sobotu,“ pochlubil se Kvasnička s tím, že si jízdní kola půjčují například i modelky.

Zatím nikdo nezapomněl kolo do půjčovny vrátit. „Občas se stane, že někdo nestihne vrátit kolo do hodiny, kdy je to zdarma, a překročí limit o deset patnáct minutek, ale pak ho vrátí nebo jej kontaktujeme,“ poznamenal vedoucí půjčovny, který krátce před tím musel opravit letos první píchlou pneumatiku jízdního kola.

Samozřejmě ale mezi zájemci o půjčku kola s helmou a zámkem převažují batůžkáři. „My jsme z půjčovny nadšení,“ uvedla Markéta z Mladé Boleslavi ve stanovém městečku na Rolavě poté, co se se svými přáteli v půjčovně kol zaregistrovali.

„Dvakrát denně jezdíme na zapůjčeném kole, zejména k Thermalu,“ prozradila s tím, že její přítel přijel do Karlových Varů dokonce na jízdním kole až z Prahy. „Jel jsem to sedm hodin s přestávkami, ale jelo nás víc najednou,“ usmíval se muž středního věku, který by na elektrokolo, podle svého dámského doprovodu, nikdy nesedl.

Od filmu je možné si odskočit za Mattonim

Může se hodit

Reklama

Výběr článků

Načítám